Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası'nda işlem gören hisse senetleri, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin istifasının, yeni liderin borç krizini kontrol altına alabileceği yolundaki iyimserliği artırmasının ardından değer kazandı. Bu hareketle birlikte, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi ikinci günde de yükseldi.

S&P 500 Endeksi'ndeki 10 sektörün tümü, finans, enerji ve teknoloji gruplarının en az yüzde 1.1'lik ralliler yapmasının desteği ile yükseldi.  JPMorgan Chase & Co., Occidental Petroleum Corp. ve Intel Corp., yüzde 1.9'un üzerinde çıkışlar gerçekleştirdi. S&P 500 Endeksi'ndeki konut inşaat grubu, lüks konut üreticisi Toll Brothers Inc.'nin gelirlerinin arttığını açıklamasının ardından yüzde 7.4 değer kazanmasının etkisi ile yüzde 3.8'lik bir sıçrama yaptı.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.2 yükselerek, New York saati ile 16:00'da 1,275.92 seviyesine çıktı. Endeks gün içinde yüzde 0.5'lik bir düşüş yaşamıştı. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi son iki seansta yüzde 1.8 yükseldi. Dow Jones Endeksi ise 101.79 puan ya da yüzde 0.8 yükselerek 12,170.18 puana çıktı.

New York merkezli Holland & Co.'nun başkan ve kurucusu Michael Holland, "Berlusconi, dünya liderleri ile karşılaştırıldığında, biraz çizgi film kahramanı gibiydi" dedi ve "Avrupa'da oldukça sıkı çalışan yetişkinler var. Piyasada, Berlusconi'nin Avrupa'nın geleceğe doğru hareketine yardımcı olmadığı yönünde açık bir fikir var. Berlusconi çözümün değil sorunun bir parçası" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Berlusconi'nin parlamentonun kemer sıkma planını onaylamasının ardından istifa etme konusunda mutabık olduğunu kaydetti. Hükümet henüz, kemer sıkma tedbirlerini içeren bütçe tasarısının son halini parlamentoya sunmadı. Berlusconi'nin istifası, bugünkü rutin bütçe oylamasında 630 sandalyeli parlamentoda 308 oy alarak mutlak çoğunluğunun desteğini sağlayamamasının ardından geldi.