Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyon, gıda maliyetlerinin ılımlı hale gelmesinin etkisi ile beş ayın en düşük seviyesine indi. Bu durum, Avrupa'daki borç krizinin ihracatı tehdit ettiği bir ortamda, politika yapıcılara ekonomiyi destekleme yolunda daha fazla kapasite sağlıyor. 

Çin'de tüketici fiyatları endeksi Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.5 arttı. Enflasyon, Bloomberg News'un anketine katılan analistlerin tahminlerine paralel çıktı. Tüketici enflasyonu Eylül ayında yıllık yüzde 6.1 artış göstermişti.

Üretici fiyatları endeksi ise Ekim ayında yıllık yüzde 5 arttı ve Bloomberg News'un anketine katılan 24 analistin tahminlerinin medyanından düşük bir artış gösterdi.

Yavaşlayan enflasyon, şirketlerin sıkı kredi koşullarından şikayet etmeleri, emlak piyasasının soğuması ve Euro Bölgesi'ndeki olası resesyonun Çin'in ihracatını tehdit etmesi dolayısıyla, Başbakan Wen Jiabao'nun maliye ve para politikalarını gevşetmeye yönlendirebilir. Xinhua haber ajansına göre, Rusya'da öğrencilere yaptığı konuşmada, Wen, tüketici fiyatlarının Ekim ayından bu yana "açık bir biçimde düştüğünü" söyledi.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd.'nin Hong Kong ofisinden ekonomist Liu Li-Gang, "Gevşeyen enflasyon baskıları, Avrupa'da süregelen borç krizi ve emlak piyasasındaki potansiyel gerileme, hep birlikte, kısa sürede bir politika gevşemesine gidilmesi için bir ortam yaratıyor," dedi ve "Otoritelerin, dış ortamda artan belirsizliğe sigorta olarak, ilk önce zorunlu karşılıkları düşürmesi için doğru bir zaman" değerlendirmesinde bulundu. 

Çin'de hisse senetleri enflasyon açıklaması sonrası kazançlarını genişletti. Gösterge endeks Şanghay Bileşik yüzde 0.7 yükselerek, yerel saat ile 09:49'da 2.520.08 puana çıktı.