Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, İtalya'daki siyasi kargaşanın Avrupa'daki borç krizinin yayılabileceği endişelerini artırmasının etkisi ile altı günde ilk düşüşünü gösterdi ve son bir yılın en uzun süreli yükseliş dönemine son verdi.

Petrol vadeli kontratları, üç ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 1.3 geriledi. Avrupa'da hisse senetleri, İtalyan tahvillerinin temerrüte karşı sigortası için ödenen sigorta priminin (CDS'ler) rekor seviyeye çıkmasının ardından değer kaybetti. Euro dolar karşısında yüzde 1 geriledi ve bunun sonucu, dolar bazında işlem gören emtia grubunun cazibesini düşürdü.

Londra'da Standard Bank Plc stratejisti James Zhang, ""Euro Bölgesi krizinin daha da kötüleşmesi, dikkatleri Yunanistan'dan, kurtarılamayacak kadar büyük bir ekonomi olan İtalya'ya çevirdi," dedi ve "Bu durum, piyasalarda genel bir riskten uzaklaşma durumu getirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Aralık teslimatı Nymex ham petrol kontratı 1.28 dolar düşerek varil başına 95.52 dolara indikten sonra, Londra saati ile 09:57'de varil başına 95.64 dolara geldi. Kontrat daha önce varil başına 97.32 dolara kadar çıkarak 1 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Aralık vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 1 düşerek 113.91 dolara indi. Kontrat, varil başına 115.75 dolara çıkış getiren yüzde 0.7'lik kazancını geri vererek eksiye geçti. Avrupa petrolünün gösterge kontratı Nymex ile ABD petrolünün göstergesi Nymex arasındaki fiyat farkı 18.27 dolar seviyesine geldi. Bu fark, 14 Ekim'de 27.88 dolara çıkarak rekor kırmıştı.