Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Yunanistan ve İtalya'nın borç sorunlarını çözemeyeceği yönündeki endişelerin, Çin'de yavaşlayan enflasyonun Asya finans şirketlerine getirdiği desteğe ağır basması sonrası, kazançlarını geri vererek değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 10:24'te 988.3 puana indi. Endeks erken saatlerdeki yüzde 1.1'lik kazancını geri verdi ve üç günlük yükselişini tersine çevirdi. Rusya'da Micex Endeksi yüzde 2.8 ve Polonya'da WIG20 Endeksi yüzde 2.5 geriledi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.2 yükseldi. Endonezya'da Jakarta Bileşik Endeksi yüzde 1.4'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Avrupa'nın en büyük takas kuruluşu LCH Clearnet SA, İtalyan tahvillerinin işlemleri için müşterilerinden ekstra teminat talep ederken, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun ulusal birlik hükümeti kurmak için yürüttüğü görüşmeler üçüncü gününe girdi.

Macaristan'ın en büyük bankası OTP Bank Nyrt.'nin araştırma müdürü Gergely Tardos, "Gün oldukça iyi başladı, ancak daha sonra risk iştahı oldukça keskin biçimde düştü," dedi ve "İtalyan tahvilleri için teminatın yükseltilmesi olumlu bir haber değildi Yunanistan'da siyasi partiler arasında yürütülen görüşmeler de piyasa bekleyişlerini olumsuz etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Materyal ve enerji şirketlerinin hisseleri, Rusya'nın gaz ihracatçısı OAO Gazprom'daki yüzde 2'lik düşüşle birlikte, satışlara öncülük etti. CNOOC Ltd. ve Industrial & Commercial Bank of China, Çin'de enflasyonun yavaşladığını gösteren verinin ardından yükselişleri yönlendirdi. Çin'de enflasyonun Eylül ayındaki seviyesi olan yüzde 6.1'den Ekim ayında yüzde 5.5'e yavaşlamasının, hükümete politikalarını gevşetme imkanı sağlayabileceği beklentileri, piyasaları erken saatlerde olumlu etkilemişti.