Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, İtalyan tahvillerinin faizlerinin euro döneminin en yüksek seviyelerine çıkmasının Avrupa borç krizinin daha da kötüleşmekte olduğu endişelerini artırması sonucu geriledi. Bu hareket, New York Borsası açıldığında, iki gündür yükselen Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi'nin düşebileceğini işaret ediyor.

Bank of America Corp. ve Morgan Stanley, Avrupa'nın en büyük takas kuruluşu LCH Clearnet SA'nin İtalyan tahvillerinin işlemlerinde müşterilerinden ekstra teminat talep etmesinin ardından Avrupa bankalarına gelen satışların etkisi ile en az yüzde 3.2 geriledi. Adobe Systems Inc., eski ürünleri üzerinde odaklanmasını azaltmasından dolayı istihdamda kısıntıya gideceğini açıklamasının ardından yüzde 9.4 değer kaybetti. Alcoa Inc. ve Chevron Corp., emtia fiyatlarındaki düşüşlerin etkisi ile yüzde 2.2'nin üzerinde geriledi.

Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 2 düşerek, New York saati ile 08:07'de 1,247.50 puana indi. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi son iki seansta yüzde 1.8 yükselmişti. Dow Jones endeks kontratı ise 187 puan ya da yüzde 1.5 kayıpla 11,936 puana indi. Avrupa hisselerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600 ise, 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizinin euro döneminde ilk kez yüzde 7 seviyesinin üzerine çıkmasının ardından erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi verdi ve yüzde 1.6 düştü.

İspanya'nın Zaragoza kentinde, yatırım şirketi Ibercaja Gestion SGIIC SA'den analiz müdürü Alberto Espelosin, "İtalyan tahvilleri çok ama çok tehlikeli bir bölgede," dedi ve "Yüzde 6.5'in üzerinde faiz ödeyen bir ülkenin finansman maliyeti çok yüksek seviyelere çıakr ve bu durumda, açıkları düşürmek zor hale gelir. Yüksek oranda riskten uzaklaşma var ve hisse senedi piyasalarında bunun yansıması görülüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın en büyük takas kuruluşu LCH Clearnet, yedi ile on yıl vadeli İtalyan tahvillerinin işlemlerine uygulanan teminatı yüzde 11.65'e yükseltti. Bu oran, 7 Ekim'deki daha önceki açıklamada yüzde 6.65 olarak duyurulmuştu.