Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bir takas kuruluşunun İtalyan tahvillerinin işlemleri için teminatı artırmasının İtalyan tahvillerinin faizlerinin rekor seviyelere yükseltmesine neden olması ve bunun da Avrupa kredi krizini derinleştirmesi ile birlikte, hisse senetleri ve euroda ciddi değer kayıpları meydana geldi.

Dolar değer kazanırken, ABD Hazine tahvilleri güçlü yükselişler gösterdi. New York Borsası'nın açılması ile birlikte, Standard & Poor's 500 Endeksi, New York saati ile 09:31'de yüzde 1.3 düştü ve Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.8 geriledi. Beş yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 62 baz puan yükselerek yüzde 7.50 seviyesine ulaştı. Euro dolar karşısında yüzde 1.7 değer kaybederek 1.3605 dolar seviyesine indi ve Dolar Endeksi'nin yüzde 1.4 yükselmesine destek oldu. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi 11 baz puan düşerek yüzde 1.97 seviyesine indi. Petrol fiyatları üç ayın zirvesinden geriledi ve emtia grubundaki düşüşlere öncülük etti.

Yatırımcıların işlemlerinin tamamlanmasından sonra garanti sağlayan bir takas kuruluşu olan LCH Clearnet SA, İtalyan hazine kağıtları ve endeks bağlantılı menkul kıymetler işlemleri için müşterilerinden ekstra teminat talep etti. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Euro Bölgesi'nin ikinci en büyük borç yükünün kontrol altına alınabilmesi için kemer sıkma planlarının parlamentoda onaylanmasının ardından istifa edeceğini duyururken, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ulusal birlik hükümeti kurmak için yürüttüğü görüşmeleri üçüncü güne taşıdı.

Londra'da Evolution Securities Ltd.'den sabit getirili menkul kıymetler müdürü Maryam Nemazee, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Çok fazla belirsizlik var. İktidara kim gelecek? İktidar ne zaman el değiştirecek? Bunları bilmiyoruz," dedi ve "Piyasa, kemer sıkma tedbirlerinin geçmesi için hükümetin bir an önce kurulmasını istiyor. Ancak istediklerini alamayabilirler" yorumunda bulundu.