Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Van'da 5,6 büyüklüğünde deprem

Van'da 5,6 büyüklüğünde deprem

Merkez üssü Van'ın Edremit ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Giriş: 10 Kasım 2011, Perşembe 00:07
Güncelleme: 10 Kasım 2011, Perşembe 00:30

(A.A) Van'da 5,6 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezinden alınan bilgiye göre, saat 21.23'te merkez üssü Van'ın Edremit ilçesi olan 5,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Van'da 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, 4,5 büyüklüğünde bir sarsıntı daha oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezinden alınan bilgiye göre, saat 21.30'da merkez üssü Van'ın Edremit ilçesi olan 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

Van'da, saat 21.23'te meydana gelen depremde bir otel ile dersanin yıkıldığı bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde bulunan Bayram Oteli ile bir dersane binası yıkıldı.

Yıkılan otelin, genellikle bölgeye gelen gazeteciler ile yardım ekipleri tarafından kullanıldığı öğrenildi.

Bu arada, kent merkezindeki bazı kerpiç binaların da depremin ardından yıkıldığı görüldü.

İl Afet Acil Durum Müdürlüğünden bölgeye çok sayıda arama-kurtarma ekibi sevk edilirken, Erciş'te bulunan ekiplerin de Van merkeze çağrıldığı kaydedildi.

Öte yandan, Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, Van'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra ülke genelindeki lojistik depolarda bulunan 15 bin çadırın araçlara yüklenmesi emri verildiği belirtildi.

Ekiplerin alana sevk edildiği ifade edilerek, bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi.

Türk Kızılayı, 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Edremit ilçe merkezinde yıkım olmadığını, Edremit Devlet Hastanesinin aktif olarak çalışmalarına devam ettiğini bildirdi.

Türk Kızılayından yapılan açıklamada, Türk Kızılayı ekiplerinin depremin yaşandığı Edremit'e ulaştığı belirtildi.

İlk ihtiyaç tespitine göre Edremit merkezde yıkım olmadığı, Edremit Devlet Hastanesinin çalışmalarına aktif olarak devam ettiği belirtildi.

Türk Kızılayının açıklamasında ayrıca, ülke genelindeki lojistik depolarında bakiye kalan 15 bin çadırın tamamının gönderildiği ifade edildi.

Öte yandan, 5,6'lık depremin ardından bölgedeki artçı sarsıntılar sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezinden alınan bilgiye göre, saat 21.34 ile 21.48 saatleri arasında büyüklüğü 3,4 ile 3,7 arasında değişen 4 artçı sarsıntı kaydedildi.

Van'da saat 21.23'te meydana 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Erciş'te görev yapan 30'a yakın ambulans ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) aracı Van'a sevk edildi.

Merkez üssü Edremit ilçesi olan 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından Van kent merkezindeki bir otel ile dershane binasının yıkıldığını haber İl Afet Acil Durum Müdürlüğü, Erciş'teki ilk yardım ve arama kurtarma ekiplerini il merkezine gönderdi.

Öte yandan Türk Kızılayı Koordinasyon Merkezi'nden Van'a bir tır dolusu battaniye, uyku tulumu ve gıda maddesi gönderilirken, ayrıca 50'ye yakın personel de araçlarla bölgeye hareket etti.

Sağlık Bakanlığı tarafından Erciş ilçe merkezinde kurulan 50 yatak kapasitesine sahip sahra hastanesinde de acil müdahaleler için hazırlık yapıldı.

Van'da, saat 21.23'te meydana gelen 5,6 büyüklügündeki depremin ardından yıkılan otelin enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde bulunan Bayram Oteli'nin yıkılmasından sonra bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi ve ambulans sevk edildi.

Ekipler, iş makinelerinin yardımıyla enkazda arama-kurtarma çalışmalarını aralıksız sürüyor.

Depremde, bazı araçlar yıkılan binanın enkazı altında kaldı.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Van'daki 5,6 büyüklüğündeki depremin ana şoka göre bir şiddet derecesi daha küçük olduğunu belirterek, ''Hasarsız bir binada hasar yaratması çok küçük bir ihtimal, ama hasarlı bir yapıyı yıkması muhtemel'' dedi.

Erdik, bu akşam saat 21.23'te Van'ın Edremit ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depreme ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, eldeki verilerin, bölgedeki kırılmanın halen devam ettiğini gösterdiğini kaydetti.

Büyük depremlerden sonra bekledikleri artçı sarsıntıların büyüklüğünün ana şokun bir altına kadar inebileceğini, üstüne çıkmayacağını dile getiren Erdik, ''Ana şok 7,2 olduğu için 6,2'yi görme ihtimali var. Şu anda en yükseği 5,6 civarında kaldı. Bu bölgede, Türkiye'deki yanal atımlı faylara göre artçı şok aktivitesi çabuk sönmüyor. Bir süre daha artçı sarsıntılar devam edecek gibi duruyor'' diye konuştu.

Erdik, Türkiye'de artçı sarsıntılarla ilgili istatistiklerin daha çok yanal atımlı depremlere ilişkin olduğunu vurgulayarak, ''Mesela Kuzey Anadolu fay hattında veya Ege'deki depremler gibi. Ama bu bölgede artçı şoklar uzuyor. Bu, daha önce alıştığımız bir fay tipi değil. Bu bakımdan istatistiklerle ilgili bir şey söylemek zor'' dedi.

Son sarsıntının artçı şok olup olmadığının da ayrıca incelenmesi gerektiğini belirten Erdik, şöyle devam etti:

''Çünkü etrafta çok miktarda fay var. Ayrı bir deprem değil de ana şokun yırttığı 30x60 kilometre boyutlarında bir ters fay, ona bağlı olabilir. Ama esas ana şokun yırttığı fayın biraz güneyinde duruyor. MTA tarafından gösterilen bir Van fayı var. Onun göl içindeki uzantısı gibi duruyor. Ama şu an söylediklerim biraz prematüre tabii. Yarına detaylı incelememiz gerekir.''

Erdik, ana depremde ağır hasar görmüş binaların artçı şoklarda yıkılabileceğini kaydederek, ''Hasarsız bir binada bu depremin hasar yaratması fazla mümkün değil. Çünkü ilk depremin Van'da yarattığı şiddet 7-8 civarındaydı. Bu depremin yarattığı şiddet 6 civarında. Ana şoka göre bir şiddet derecesi daha küçük. Biraz daha yakın faya, Van'a 15 kilometre. Hasarsız bir binada hasar yaratması çok küçük bir ihtimal, ama hasarlı bir yapıyı yıkması muhtemel'' diye konuştu.

Baştan beri Hükümetin ve ilgili kurumların, vatandaşları hasarlı binalara girilmemesi konusunda uyardığını aktaran Erdik, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bu yönde uyarıları olduğunu, bunlara uyulması gerektiğini söyledi.

Van'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından arama-kurtarma ekiplerini bölgeye götürmek üzere 5 uçak bölgeye hareket edecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, arama-kurtarma ekiplerini bölgeye götürmek üzere 5 uçak gidecek.

Ayrıca, Muş ve Ağrı'dan arama-kurtarma ve yardım ekiplerinin de bölgeye geçtiği öğrenildi.

-Artçı sarsıntılar sürüyor-

Öte yandan, 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından bölgede artçı sarsıntılar sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezinden alınan bilgiye göre saat 22.20-23.03 saatleri arasında en büyüğü 4,4 olmak üzere 5 artçı sarsıntı daha kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Van'daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğündeki Kriz Koordinasyon Merkezine geldi.

Saat 21.23'te merkez üssü Van'ın Edremit ilçesi olan 5,6 büyüklüğündeki deprem sırasında Erciş'te incelemelerde bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, il merkezindeki bazı binaların yıkıldığını haber alınca Van'a hareket etti.

Eşi Sare Davutoğlu ile birlikte Van'daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğündeki Kriz Koordinasyon Merkezi'ne gelen Bakan Davutoğlu, Van Valisi Münir Karaloğlu'ndan bilgi aldı.

Bu arada Van Belediye Başkanı Bekir Kaya da Kriz Koordinasyon Merkezi'ne geldi.

Van'da saat 21.23'te meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından yıkılan iki ayrı otelin enkazından 11 kişinin sağ olarak kurtarıldığı bildirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, Van'ın Edremit ilçesindeki 5.6 büyüklüğündeki sarsıntının, 23 Ekim'deki ana deprem sonrasında bölgedeki stres dengesinin bozulması sonucu meydana gelmiş bir deprem olarak nitelendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kalafat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'ın Edremit ilçesi merkezli sarsıntının şiddetli deprem skalasında bulunduğunu ve derinliğinin çok sığ olması nedeniyle yeryüzündeki izinin güçlü olduğunu belirtti.

Ana deprem sonrasında kırılan alan ve aynı sistem içerisindeki aktif fay parçalarının büyük depremden etkilendiğini vurgulayan Kalafat, iki haftalık süre içerisinde yaklaşık 150'ye yakın 4 büyüklüğünde ve 7 de 5'in üzerinde deprem meydana geldiğini dile getirdi.

Kalafat, ''Bunların tamamı, ana şokun bölgedeki etkisinden dolayı oluşmuş depremler. Dolayısıyla bölgedeki kırılan fayı bir alan olarak düşünürsek, bu alandaki aktif fay parçaları zaman içerisinde kırılmıştır ve kırılmaktadır. Bunu, bu sürecin bir parçası olarak değerlendirmek lazım. Bu deprem, 23 Ekim'de olan ana depremin sonrasında bölgedeki stres dengesinin bozulması sonucunda meydana gelmiş bir deprem olarak nitelendirilmelidir'' diye konuştu.

Bağımsız olarak düşünüldüğünde son depremin, hasara ve can kaybına neden olabilecek büyüklükte bir deprem olmadığına dikkati çeken Kalafat, ana depremde hasar görmüş yapılara zarar verebileceğini, hasarlı binalarda oturmaya devam eden vatandaşlar varsa can kaybı oluşabileceğini kaydetti.

Van'da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Erciş'te görev yapan İstanbul İtfaiyesi arama kurtarma birliği Van'a sevk edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Van'da saat 21.23'te meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından, yıkılan otelin enkazında çalışmalara katılmak üzere 4 araç ile 10 arama kurtarma personelinin bölgeye yönlendirildiği belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bu akşam meydana gelen merkez üssü Edremit olan 5,6 büyüklüğündeki depremle ilgili, ''İnşallah can kaybı fazla olmaz diye umuyoruz ama biz her ihtimale karşı en ivedi şekilde tedbirler almak durumundayız'' dedi.

Atalay, NTV'de telefonla katıldığı canlı yayında, bölgede 230 civarındaki arama kurtarma personelinin depremin ardından çalışmalara başladığını bildirdi. Yakın illerden karayoluyla ekiplerin bölgeye yönlendirildiğini ifade eden Atalay, Ankara ve İstanbul'dan da yardım ekiplerini taşıyan uçakların bölgeye hareket edeceğini belirtti.

Depremin ardından Van'da elektrik kesintisi yaşandığını, bu nedenle uçakların daha önce kalkamadığını dile getiren Atalay, Van Havaalanı'nın daha sonra uçuşlara açıldığını kaydetti.

Türk Kızılayının çadırlarını taşıyan kargo uçaklarının da hareket etmek üzere olduğunu bildiren Başbakan Yardımcısı Atalay, depremde bir dershane ve otel ile bazı toprak evlerin yıkıldığını ifade etti.

Atalay, otelde kalan kişi sayısıyla ilgili ellerinde henüz net bir bilgi olmadığını belirterek, ''Otelin sahibinin söylediği, otelde çok fazla kişi yok gibi'' dedi.

Yıkıldığı bildirilen dershanenin de boş olduğuna işaret eden Atalay, ''İnşallah can kaybı fazla olmaz diye umuyoruz ama biz her ihtimale karşı en ivedi şekilde tedbirler almak durumundayız'' diye konuştu.

23 Ekim'de meydana gelen depremin ardından geçici hasar tespit çalışmaları yapıldığını, girilmemesi gerekenlerle ilgili sahiplerine bilgi verildiğini anlatan Atalay, kesin hasar tespiti için vakit gerektiğine dikkati çekti.

Bu akşam meydana gelen deprem öncesinde yarın bölgeye kesin hasar tespiti için 300 personelin gitmesinin planlandığını belirten Atalay, bugünkü depremin ardından yeni bir hasar tespit çalışmasının başlatılacağını söyledi.

Yetkililerin, ''Depremin derinliğinin az, bu nedenle de etkisinin fazla olduğunu'' dile getirdiklerini anlatan Atalay, depremin merkez üssü olan Edremit'te herhangi bir hasar olmadığını vurguladı.

Van'a 9 uçak ile arama kurtarma ekipleri gönderiliyor.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkilileri, Van ili Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki deprem sonrası Başkanlıkça ivedilikle yapılan hazırlıklar çerçevesinde; Van'a 9 uçak ile gönderilen arama ve kurtarma ekiplerinin gönderilmeye başlandığını bildirdi.

Van'a, İstanbul'dan 1 THY kargo uçağı, 2 THY yolcu uçağı, Ankara'dan 1 askeri, 1 THY, İzmir'den 1 askeri, Adana'dan 1 askeri, Diyarbakır'dan 1 askeri, Afyon'dan 1 askeri, olmak üzere toplam 5 askeri 4 THY uçağı ile arama-kurtarma ekipleri Van'a sevk ediliyor.

Bölgeye, Muş'tan 15 personel 2 arama-kurtarma aracı, Siirt'ten 9 personel, 2 arama-kurtarma aracı, 1 arama köpeği, Diyarbakır 34 personel, 2 arama-kurtarma aracı, 2 arama köpeği, Ankara;dan 20 personel, 2 arama-kurtarma aracı, İstanbul'dan 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, İzmir'den 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bursa'dan 60 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Adana'dan 30 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bitlis'den 10 personel, 1 vinç, 1 arama-kurtarma aracı, Ağrı'dan 6 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Iğdır'dan 7 personel, 1 arama-kurtarma aracı, Bingöl'den 6 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Hakkari'den 5 personel, 2 arama-kurtarma aracı, Bitlis'den 10 personel, 1 vinç, 1 arama-kurtarma aracı, Erzurum'dan 32 personel, 1 kamyon, 1 arama-kurtarma aracı, Erzincan'dan 6 personel, 1 arama-kurtarma aracı, Kocaeli'den 15 personel Bölgeye sevk edildi

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van'da meydana gelen deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle Van'daki okulların açılmasının 5 Aralık 2011 tarihine ertelendiğini bildirdi.

Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da saat 21.23'te meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından çok sayıda artçı sarsıntı olduğunu söyledi. Dinçer, ''Van'da meydana gelen deprem ve artçı sarsıntılar nedeniyle Van'daki okulların açılması 5 Aralık 2011 tarihine ertelendi'' dedi.

Van'da 23 Ekim'de meydana gelen ve merkez üssü Erciş olan 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından, Van'da eğitim ve öğretime bir hafta ara verilmiş, daha sonra okulların açılması 14 Kasım'a ertelenmişti.