Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'ın Edremit ilçesi merkezli 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, enkazdan 23 kişinin yaralı kurtarıldığını, 7 kişinin ise öldüğünü bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, bölgeye 16 askeri, 3 THY kargo ve 3 yolcu uçağı olmak üzere toplam 22 uçak ile arama-kurtarma ve sağlık personeli sevkıyatına başlandığı kaydedildi.

İlk belirlemelere göre 25 binada hasar meydana geldiği belirtilen açıklamada, 104'ü sivil toplum kuruluş mensubu olmak üzerek toplam 783 arama-kurtarma personeli, 38 UMKE ekibi, 8 arama köpeği, 54 iş makinesi ve araç, 11 ambulans, 986 çadır ve 5 bin 280 battaniyenin bölgeye gönderildiği ifade edildi.

Açıklamada, arama-kurtarma ekiplerince enkazdan 23 kişinin yaralı çıkarıldığı, 7 kişinin de hayatını kaybettiği belirtildi.

Havayolu ve karayoluyla arama-kurtarma, sağlık personeli ile insani yardım malzemesi sevkıyatının devam ettiği bildirildi.

 

-Atalay deprem bölgesinde

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, yıkılan Aslan Otel'in enkazında incelemede bulundu.

Beşir Atalay, Van'da Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'nde yıkılan Bayram Otel'deki incelemelerin ardından Sıhke Caddesi'ndeki Aslan Otel'in bulunduğu bölgeye geldi. Atalay, Davutoğlu ve Hüseyin Çelik, çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra ayrıldı.

Öte yandan, Atalay ile beraberindekilerin ziyaretinin ardından, Van Arama Kurtarma Birliği ile 112 Acil Servis ve Bitlis UMKE ekiplerinin çalışma yürüttüğü otelin enkazından, bir erkeğin cesedi çıkarıldı.

Genelkurmay Başkanlığı arama kurtarma ekiplerini Van'a götürmek üzere 7 adet nakliye uçağı tahsis edildiğini, DAK Taburundan 40 kişilik ilk ekibin de iki uçakla 02.00'da Van'a intikale başladığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesi aracılığıyla yapılan açıklamada, ''dün saat 21.23'te Van-Edremit merkezli, 5,6 şiddetinde meydana gelen üzücü deprem haberinin alınması üzerine, deprem bölgesine yardım için TSK'nın doğal afet/kurtarma birliklerine intikal için hazırlık emri verildiği'' belirtildi.

İlk aşamada; Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın talebi üzerine, 6 farklı ilden (Ankara, Adana, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, İzmir) arama kurtarma ekiplerini Van'a götürmek üzere 7 adet nakliye uçağının tahsis edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bir adet ambulans uçağı saat 02.01'de Van'a hareket ettirilmiştir. Jandarma Özel Arama Kurtarma Taburundan 24 kişilik ilk ekip iki uçakla Van'a intikal ettirilmiş, saat 02.40'da Van'a ulaşmıştır. Genelkurmay Özel Kuvvetler Doğal Afet Arama Kurtarma (DAK) Taburundan 40 kişilik ilk ekip, iki uçakla 02.00'da Van'a intikale başlamıştır. DAK Taburundan 23 kişilik, Jandarma Özel Arama Kurtarma Taburundan 81 kişilik arama kurtarma ekipleri intikal için hazırlıklarına devam etmektedir. İhtiyaç halinde kullanılmak üzere, gece görüş kabiliyetine sahip dört adet helikopter Van bölgesinde görevlendirilmiştir.''