Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da dün Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidarın meclisteki çoğunluğunu kaybettiğinin ortaya çıkmasıyla başlayan siyasi kriz sürecinde gözler, Senato ve Temsilciler Meclisi'nden geçmesi beklenen Avrupa Birliği'nin istediği mali istikrar yasasındaki büyük değişikliğe çevrildi.

Günü, ''erken seçim mi ekonomik önlemler mi yoksa yeni bir hükümet mi'' tartışmalarıyla geçiren İtalya'da son sözü Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano söyledi. Napolitano, AB nazarında İtalya'nın güvenilirliğini yeniden sağlamak için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini dile getirerek, Başbakan Silvio Berlusconi'nin istifa edeceği konusunda şüphesinin olmadığını, mali istikrar yasasındaki büyük değişikliğin birkaç gün içinde kabul edileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanının sözünü ettiği mali istikrar yasasındaki büyük değişikliğin cuma sabahı Senato'da görüşüleceği, cumartesi günü ise Temsilciler Meclisi'nin gündemine gelmesi ve buralardan geçerek yasalaşması bekleniyor. Bu hızlandırılmış ekonomik reformların hayata geçirilmesi planının ardından Berlusconi'nin hükümetinin istifasını sunarak, ülkede erken seçim döneminin başlayacağı ifade ediliyor.

Bu arada, iktidarın küçük ortağı konumundaki Kuzey Birliği Partisi (LN) lideri Umberto Bossi ise daha önce iktidarın büyük ortağı Özgürlükçü Halk Partisi (PdL) ile aralarında minik çapta krize neden olan mali istikrar yasasındaki büyük değişiklikler kapsamında yer alacağı söylenen emeklilik reformuna itirazını sürdürüyor. Bossi, yaptığı açıklamada, emeklilik reformu ve kolay işten çıkarmanın değişikliklerde yer alması durumunda, tasarıya ''hayır'' oyu vereceklerini bildirdi.

Sanayiciler Birliği Başkanı Emma Marcegaglia da İtalya'nın dramatik bir dönem yaşadığını ve uçurumun kenarında olduklarını söyledi. Marcegaglia, harekete geçilmediği takdirde kendilerini Yunanistan'ınkine benzer bir sonun beklediği yorumunu yaptı.

İtalya Genel İş Konfederasyonu Başkanı Susanna Camusso ise mali istikrar yasasındaki ekonomik reformlara ilişkin büyük değişikte öngörülen işten çıkarmaları kolaylaştıran maddeden endişe ettiğini, ülkenin güvenilirliğini kazanması için seçimlere gidilmesinin şart olduğunu belirtti.

Öte yandan, İtalya'nın bugün 10 yıllık tahvillerinde faiz oranı önceki güne göre yüzde 0,82 artışla yüzde 7,40'a çıktı. İtalya'nın yüzde 7'yi bulan borçlanma maliyetleri seviyesi Avro Bölgesi'nin 1999 yılında kurulmasından bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti.