Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın büyüme motoru olarak görülen Almanya'nın başbakanı Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokratlar'ın bir senatörü, partinin senelik kongresinde euro ülkelerinin para birliğinden çıkışına izin verilmesine yönelik teklif sunabileceklerini açıkladı.

Aynı zamanda Alman parlamentosunun bütçe komisyonunun da üyelerinden olan Hristan Demokratlar'ın senatörü Norbert Barthle, para birliği kurallarına uyamayan ya da euro birliğinden çıkmak isteyen bir ülkenin, Avrupa Birliği üyeliğini sonlandırmadan ayrılmasına imkan tanıyacak teklifin tartışmak üzere kabul edildiğini söyledi. Barthle, bu teklifin büyük ihtimal Leipzig'de 14-15 Kasım tarihlerinde yapılacak yıllık kongrede delegelerin desteğini alacağını belirtti.

"Bu teklifin geçeceğinden eminim" ifadelerini kullanan Barthle, eurodan çıkmak isteyen herhangi bir ülkenin, önlenmemesi gerektiğini savundu.

Ancak Almanya'nın Euro'nun öngördüğü kurallara uymayan bir ülkenin çıkışına tek taraflı olarak izin vermesi yeterli değil. Bunun gerçekleşebilmesi için aynı zamanda zamanda AB muktesebatının değiştirilmesi gerekiyor.

Barthle, euro anlaşmaları ve kurallarında yapılacak değişikliklere yönelik çalışmaların da partileri tarafından da ileride tartışılacağını belirtti. Hristiyan Demokratlar'ın önerisinin yasalaşması, koalisyondaki 3 partinin ve muhalefetin de desteğini gerektiriyor.

Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy "eurodan çıkış" konusunu ilk olarak geçtiğimiz hafta Yunanistan'ın 2. kurtarma paketine yönelik referanduma gitme kararını açıklamasıyla gündeme getirmişti. Ancak Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu daha sonra referandumdan vazgeçti.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Merkez Bankası Başkanı olarak ilk toplantısını yöneten Mario Draghi de 3 Kasım'da Yunanistan'ın eurodaki yerini sorgulamanın mantıksız olmadığını söylemişti. Ancak Draghi sözlerine, bloğun anlaşmalarının bir ülkenin eurodan çıkışına izin vermediğini hatırlatarak, bu sebeple bunun gerçekleşmesi zor bir seçenek olduğunu belirtmişti.