Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de ihracat büyümesinin yavaşlaması, Japonya'da makina siparişlerinin düşmesi ve Avrupa'daki borç krizinin İtalya'ya sıçradığına ilişkin sinyallerin etkisiyle Asya Borsaları değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi, son 2 ayın en sert düşüşüne işaret etti.

İngiltere'nin piyasa değeri bakımından en büyük bankası HSBC Holdings Plc., bankanın yatırım biriminde kârlarının azalması sonucunda yüzde 8.1 geriledi. Sanayi robotu üreticisi Fanuc Corp. yüzde 4.3 düştü. Noble Group Ltd., şirketin CEO'su Ricardo Leiman'ın emtia tedarikçisi grubun 14 yıldan bu yana ilk kez zarar açıklamasının ardından yüzde 26 değer kaybetti ve 1998'den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti.

İtalya'ya ilişkin en büyük sorunun ülkenin finansmanını piyasa dışındaki kaynaklardan almasının gerekmesinden kaynaklandığına dikkat çeken Colonial First Statge Global Asset Management'ın yatırım araştırmaları birimi müdürü Stephen Halmarick, bu durumun da İtalya'nın büyüklüğünden ötürü endişeye sebep olduğunu belirtti. Halmarick, "bunun sonucunda Avrupa ekonomisi resesyona girer ve bu çok büyük bir eksi" dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3.3 değer kaybederek 115.99 puana gerileyerek, 22 Eylül'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti. Endeks, Avrupa'daki borç krizinin siyasi çalkantıya sebep olmasıyla, 2. haftasında da düşüşe yöneldi.