KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'da bu yıl bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 9 olması bekleniyor.

Yunanistan'da dün yemin ederek göreve başlayan koalisyon hükümetinin ilk toplantısına katılan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ''Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un Bakanlar Kurulu toplantısında bu yıl bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 9 seviyesinde olacağını tahmin ettiğini'' söyledi.

Avrupa Komisyonu da Yunanistan'ın bu yıl bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 8,9 seviyesinde olacağını öngörüyor.

Venizelos aynı toplantıda, yeni hükümetin önceliğinin 110 milyar euroluk Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonunun (IMF) kurtarma paketinin 6'ıncı dilimi olan 8 milyar euroyu garantiye almaya çalışmak olacağını da ifade etti.

Atina yönetiminin, AB ve IMF'ye verdiği siyasi taahhütlere bağlı olduğunu, ancak yeni tasarruf önlemlerinin gerekli olmadığını belirten Venizelos, hükümetin 8 milyar euroluk yardımı zamanında almak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğunu belirtti.

-Troyka haftaya Atina'ya gidiyor-

Bu arada, IMF, AB ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) denetçilerinden oluşan troyka heyeti gelecek hafta Atina'yı ziyaret edecek.

Troyka'dan bir yetkili, ''Yeni hükümetten kabul edilen önlemlerle ilgili taahhüt aldıktan sonra IMF İcra Direktörleri Kurulunun yeni kredi dilimini (8 milyar euro) serbest bırakmasını bekliyoruz'' dedi.

Advertisement