KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da yeni hükümetin başına Avrupa Birliği eski rekabet komisyonu üyesi Mario Monti'nin geçmesinin yatırımcıların iyimserliğini ve güvenini artırmasıyla euro destek buldu.

17 ülke tarafından kullanılan euro, Yunanistan Maliye Bakanı'nın, ülkenin yeni başbakanı Lukas Papademos'un göreve gelmesinin ardından önceliğin AB kurtarma paketinin 6. taksidini almak olduğunu söylemesinin ardından, yen karşısında güçlendi. Avustralya doları, Asya Borsalarındaki yükselişin yüksek getirili varlıkların talebini desteklemesiyle değer kazandı. Yeni Zelanda doları, ülkede perakende satışların 2006'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktığına işaret eden raporun ardından artış kaydetti. Yuan da merkez bankasının günlük referans oranını yükseltmesi üzerine kazanç sağladı.

İtalya ve Yunanistan'daki yeni teknokrat hükümetlerin etkisiyle haftanın olumlu başladığını, ancak hâlâ belirsizliğin devam ettiğini söyleyen National Australia Bank Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Emma Lawson, euro ve Avustralya dolarında yükselişe oynayacaklarını söyledi.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.1 kazançla 1.3750'den 1.3764 seviyesine çıktı.  Avrupa'nın ortak para birimi euro, yen karşısında da yüzde 0.1 değerlenerek 106.18'den işlem gördü. Dolar/Yen paritesi 77.20'den 77.14'e geriledi. Avustralya doları ise yüzde 0.2 artışla 1.0293 seviyesine ulaştı.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, siyasi partilerin destek vermesinin ardından Mario Monti'yi başbakanlık için aday gösterdi.

Advertisement