Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel krizlere ilişkin karamsar açıklamalarda bulunan İsviçre'nin en büyük bankası UBS AG, Avrupa'daki borç krizi ve zayıf ekonomik büyümeyle birlikte yatırımcıların önümüzdeki sene yine benzer sıkıntılar yaşayacağı tahmininde bulundu.

Aralarında Jeffrey Palma, Christopher Ferrarone ve Jerry McGuire'ın da yer aldığı UBS stratejistleri, "zayıf büyümeyle birlikte Avrupa'da süregelen borç krizi, piyasa istikrarı için tehdit oluşturuyor" dedi. UBS, önümüzdeki yıl için küresel ekonomik büyümede yavaşlama ve Avrupa'da resesyon öngörüyor.

Avrupa'da sanayi üretimi, sermaye ve tüketici mallarının öncülüğünde,  Eylül ayında son 2.5 yılın en sert düşüşünü kaydetti. Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Ağustos'ta yüzde 1.4 büyümesinin ardından Eylül'de yüzde 2 düşüş kaydetti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün 31 Ekim'de yaptığı açıklamaya göre G-20 ülkelerinin tamamının bu yıl yüzde 3.9; 2012'de ise yüzde 3.8 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi ekonomisinin de 2011'de yüzde 1.6 ve 2012'de yüzde 0.3 büyüyeceği tahmin ediliyor. OECD'nin bir önceki tahminlerinde Euro Bölgesi büyümesi yüzde 2 olarak öngörülmüştü.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin de bu yıl yüzde 1.7 ve önümüzdeki yıl yüzde 1.8 büyüme kaydetmesi bekleniyor.

"2010 ve 2011'deki güçlü kazanç büyümelerine rağmen, şimdi 2012'de tek haneli büyüme rakamlarına gerileneceğini düşünüyoruz" diyen UBS stratejistleri, "GSYH büyümelerindeki yavaşlama ve sınırlı marj genişlemesi"ni gerekçe göstererek, kazançların düşeceğini söyledi.