Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki krizin küresel ekonomik büyümeyi yavaşlatacağı endişesinin dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'nin akaryakıt stoğunun düşüşüne ağır basması ile petrol düşüşünü New York'ta ikinci güne taşıdı.

Önceki yüzde 0.2'lik kazancını eriten petrol vadelileri yüzde 0.4 kadar değer kaybetti. Avrupa'nın ekonomik krizinin daha da kötüleşeceği endişesi ile İtalya'nın borçlanma maliyeti haziran 1997'den beri en yüksek seviyeye tırmandı. ABD Enerji Bakanlığı'nın yarın açıklayacağı veriler öncesinde Bloomberg'ün araştırmasına göre ham petrol ve akaryakıt stoğu düşüşünü ikinci haftaya taşıyacak.

"Hala daha Avrupa üzerinde çok fazla belirsizlik var." diyen Newedge Group emtiaya dayalı türev araç yöneticisi Ken Hasegawa, "Geçtiğimiz akşamın düşüşü bir düzeltmeydi fakat teknik analiz açısından bu düşüş sınırlı olacaktır." yorumunda bulundu. Hasegawa, bu hafta petrolün varilinin 95 - 100 dolar arasında seyredeceğini önceden tahmin etmişti.

Nymex elektronik işlemlerdeki aralık teslimli ham petrolün varili 43 sent kadar düşüşle 97.71 dolara geriledi. Singapur2da ise yerel saatle 13.30'da 97.79 dolar oldu.  2010 yılında yüzde 15 değer kazanan petrol fiyatları bu yıl yüzde 7 yukarıda seyrediyor.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki brent petrolün varili ise 35 sent artışla 112.24 sente yükseldi. Daha aktif ocak kontratı ise 5 sent tırmanarak 111.33 dolardan işlem gördü.