Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'nın borçlanma maliyetlerinin yükselmesinin Avrupa'daki borç krizinin yayıldığına ilişkin endişeleri canlandırması ve Asya'daki ihracatçıların görünümünü zayıflatmasıyla Japon hisseleri düşüş kaydetti. Nikkei 225 Endeksi, 3 gündür sürdürdüğü kazançlarına da ara verdi.

Satışlarının yüzde 40'ını Avrupa'da gerçekleştiren oyun üreticisi Nintendo Co. yüzde 1.6 geriledi. Japonya'nın en büyük enerji şirketi Inpex Corp., ham petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yüzde 2.6 değer kaybetti. Japonya'nın piyasa değeri bakımından en büyük ikinci bankası Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., kâr tahminini yükseltmesinin ardından yüzde 2.5 primlendi. Olympus Corp. da Borsada kote olmaya devam edebileceğine dair haberlerin ardından ikinci gününde de değer kazandı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.5 kayıpla 8,560.06 puana düştü. daha kapsamlı Topix Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 732.99 puana geriledi ve endekste her artış kaydeden hisse başına 2 hissede değer kaybı görüldü.

Yatırımcıların endişelerinin hâlâ gevşemediğini belirten Tokyo'da Daiwa Asset Management Co.'nun kıdemli stratejistlerinden Yoshinori Nagano, Avrupa'daki borç krizinin yavaş yavaş sakinleşmeye başladığını, ancak sorunun yakın zamanda çözülmeyeceğini savundu.

Topix Endeksi bu yıl düne kadar, Japonya'nın 11 Mart'taki depreminin ardından zarar gören ihracatların, Tayland'daki sel felaketinin ve Avrupa'daki borç krizinin etkisiyle yüzde 18 değer kaybetti. Düşüşler endeksteki hisselerin fiyatını, tahmini defter fiyatının yüzde 0.9 katına geriletti. Bu rakam yıl başında 1.08'di.