Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle enerji şirketlerinin değerlenmesi ve Çin Merkez Bankası'nın enflasyon kontrollerini gevşetmeye henüz hazır olmadığını açıklaması, Asya Borsalarının kayıplar ve kazançlar arasında gidip gelmesine neden oldu.

Devlete ait Çinli imar şirketi China Resources Land Ltd., Çin Merkez Bankası'nın fiyatlarda henüz para politikasında gevşemeye gidecek düzeyde istikrar sağlanmadığını söylemesi üzerine yüzde 5 değer kaybetti. İngiltere'nin en büyük ikinci bankası Standard Chartered Plc., kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Avrupa'daki borç krizinin ABD'deki bankalar için ciddi tehdit oluşturduğunu söylemesinin ardından bankalardaki kayıplara öncülük etti. TDK Corp., şirketin manyetik sistemler biriminin Western Digital Technologies'le anlaşmasının ardından yüzde 7.9 değerlendi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.8'lik kayıplar ile yüzde 0.1'lik kazançlar arasında gidip gelmesinin ardından ufak bir değişiklik kaydederek 116.21 puandan işlem gördü. Endeks 14 Kasım'dan bu yana yüzde 2.3 değer kaybetti.

Avrupa'daki kötü duruma ve büyüme tahminlerindeki düşüşlere dikkat çeken Sidney'deki Paradice Investment Management Pty'nin yöneticilerinden Matt Riordan, yeni stratejileri gerektirebilecek zor bir döneme doğru ilerlendiğini söyledi.

Standard&Poor's 500 Vadeli Kontratları yüzde 0.4 değerlendi. Endeks, dün Fitch'in Yunanistan, İrlanda, İtalya, Portekiz ve İspanya'da durumun daha da kötüleşmesinin ABD'deki bankalar için ciddi bir tehdit olduğunu söylemesinin ardından yüzde 1.7 gerilemişti. Kredi derecelendirme kuruluşu, şimdilik risklerin yönetilebilir seviyede  olduğunu ifade etti.

Hisse senetleri dün İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King'in İngiltere'nin ekonomik görünümünün belirli bir şekilde zayıfladığını söylemesinden de olumsuz etkilenmişti.