Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japan Petroleum Exploration Co.'nun petrol ve metal fiyatlarındaki artışla birlikte enerji şirketlerindeki yükselişe öncülük etmesiyle, Topix Endeksi önceki kayıplarını geri aldı ve 3 günden bu yana ilk yükselişini kaydetti.

Japonya'nın en büyük ikinci petrol şirketi Japan Petroleum yüzde 3.6 değerlendi. Emtia işlemcisi Mitsui&Co. yüzde 2.6 yükseldi. TDK Corp., Western Digital Technologies ile disk sürücüleri arzına yönelik anlaştıklarını açıklamasının ardından yüzde 8.9 artış kaydetti.

Topix Endeksi, günün erken saatlerinde yüzde 0.9 değer kaybetmesinin ardından kayıplarını geri aldı ve yüzde 0.6 kazançla 728.08 puana yükseldi. Endekste düşen her 3 hisseye karşılık 4 hissede artış görüldü. Topix Endeksi dün 12 Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesinden kapanmıştı.

Nikkei 225 Endeksi de dalgalı seyir izlemesinin ardından günü yüzde 0.3 artışla 8,485.76 puandan kapadı.

Japon hisselerinin göreceli olarak daha ucuz olduğunu, bu sebeple de düşüşün sınırlı olduğunu belirten Tokio Marine&Nichido Fire Insurance Co.'dan Shintaro Takeuchi, şirketlerin kazançlarının Avrupa'daki borç krizi gibi faktörlerden ötürü hâlâ belirsiz olduğunu söyledi. Takeuchi, "makro ekonomik verilerde, piyasaya da yansıyan yavaşlama var" dedi.

Topix Endeksi bu yıl, Avrupa'daki borç krizinin yayılacağına ve küresel ekonomideki yavaşlamanın Japonya'nın ihracatına zarar vereceğine ilişkin endişeler sebebiyle yüzde 19 değer kaybetti. Endeksteki düşüş, hisse fiyatlarının, defter değerlerinin 0.9 katından işlem görmesine neden oldu.

Aralık vadel petrol kontratları dün yüzde 3.2 yükselişle 102.59 dolara kadar yükselirken, Londra Metal Borsası Endeksi'nde aralarında bakır ve alüminyumun da bulunduğu 6 sanayi metalinin fiyatı da yüzde 1.3 primlendi.

Perakende, gıda ve telekomünikasyonun da yer aldığı yurtiçi taleple bağlantılı olan sektörlerdeki şirketler, dün Japonya Merkez Bankası'nın ülkenin ekonomik değerlendirmesini düşürmesinin ardından değer kaybetti.