Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin ekonomik toparlanmasının henüz gevşek para politikasından vazgeçilecek seviyesinde olmadığına ilişkin spekülasyonların arttığı dönemde New York Fed Başkanı William Dudley'nin yapacağı konuşması öncesinde dolar, 16 önemli para biriminin çoğunluğu karşısında değer kaybetti.

Bugün açıklanacak olan ve artış kaydetmesi beklenen ABD'deki işsizlik başvuruları verilerinin öncesinde Dolar Endeksi, 5 haftanın en yüksek seviyesinden düştü. ABD endeks vadelilerinin S&P 500 Endeksi'nin artış kaydedeceğine işaret etmesiyle güvenli varlık talebi azaldı; yen, Avustralya doları karşısında geri adım attı.

"ABD'deki ekonomik toparlanmanın oldukça yavaş ve en büyük sorun da istihdamda ilerlemenin olmayışı" yorumunu yapan FX Prime Corp.'un yönetici direktörlerinden Marito Ueda, faiz artışlarının da ufukta olmaması sebebiyle, kimsenin dolar almaya istekli olmadığını söyledi.

Dolar, euro karşısında 3 gündür kaydettiği yükselişi sonlandırarak yüzde 0.3 düştü ve 1.3506 seviyesinden işlem gördü. Euro karşısında yüzde 0.3 kayıpla 104.02 seviyesinde seyreden yen, dolar karşısında çok büyük değişiklik göstermedi ve 77.02'den işlem gördü. Japon yeni, Avustralya doları karşısında yüzde 0.2 düşüşle 77.86 seviyesine geriledi.

ABD'nin en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin para birimi karşısında doların hareketini izleyen IntercontinentalExchange Inc.'in Dolar Endeksi, yüzde 0.4 kayıpla 78.069 puana düştü.

Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri yüzde 0.6 değer kazandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi daha erken saatlerde kaydetmiş olduğu yüzde 0.8'lik kayıbını geri alarak, günü yüzde 0.3 kazançla sonlandırdı.

ABD'de bugün açıklanan olan ilk işsizlik başvurularının geçtiğimiz hafta 395 bine çıkmış olacağı tahmin ediliyor. Bu rakam geçtiğimiz hafta 390 bin ile Nisan'dan bu yana en düşük seviyeye işaret etmişti.

New York Fed Başkanı Dudley Ekim ayında yeni bir tur teşvik programının daha uygulanabileceğini söylemişti. Fed şu zamana kadar tahvil alımları vasıtasıyla 2 kez parasal genişlemeye gitti.

ABD Merkez Bankası aynı zamanda Eylül ayında faizlerin daha da düşürülmesi kapsamında 400 milyar dolarlık kısa vadeli tahvilin uzun vadelilerle değiştirilmesine karar verdi.