KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD ham petrol stoğunun düştüğüne dair verilerin Avrupa'nın borç krizinin akaryakıt talebini baltalayacağına dair endişeyi bastırması ile petrol New York'ta beş ayın yükseğine tırmanıyor.

Petrol vadelileri önceki yüzde 1'lik düşüşünü terse çevirerek yüzde 0.8 kadar değer kazandı. ABD Enerji Bakanlığı verilerine göre ABD ham petrol stoğu düşüşünü ikinci haftaya taşıdı. İspanyol ve İtalyan tahvil faizlerindeki yükselme Avrupa'nın borç krizinden kurtulmakta başarılı olamayacağı spekülasyonlarını körüklüyor.

"Piyasa bir süre daha 100 dolar civarında dalgalanacaktır." diyen Commodity Broking Services Pty yöneticisi Jonathan Barratt, "Piyasaya ağırlık yapan ise Avrupa borç krizinin alev almaya devam edeceği endişesi." yorumunda bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki aralık teslimli ham petrolün varili 78 sent dolar artışla 31 mayıs tarihinden beri en yüksek gün içi işlem seviyesi olan 103.37 dolara ulaştı.Petrolün kontratı Singapur'da yerel saat ile 16.19'da 103.06 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı dün ise 3.22 dolar tırmanarak 102.59 dolar oldu. Petrol fiyatları 2010 yılındaki yüzde 15'lik yükselişin ardından bu yıl yüzde 13 değer kazandı.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki ocak teslimli brent petrolün varili 9 sent düşüşle 111.79 dolara geriledi.

Advertisement