KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'da borçlanma maliyetlerinin tahvil ihalesinin ardından yeniden tırmanmasıyla Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin daha büyük ekonomilere sıçradığına ilişkin endişeler arttı; ABD endeks vadelileri değer kaybetti.

Applied Materials Inc., ilk çeyreğe ait kâr tahmininin, analistlerin beklentisinin altında olması üzerine Almanya'daki seansta yüzde 3.9 düştü.

Aralık teslimatlı Standard&Poor's 500 vadeli kontratları yüzde 0.5 kayıpla 1,224.7 puana gerilerken, aynı vadeye sahip olan Dow Jones Endeks Vadelileri de yüzde 0.4 düşüşle 11,800 puandan işlem gördü.

Piyasaların son günlerde paralel seyir izlediğini, Almanya'nın ise hâlâ daha Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil piyasalarını aktif olarak desteklemesine karşı çıktığını hatırlatan Kopenhag'daki PFA Pension A/S'nin kıdemli stratejistlerinden Witold Bahrke, "Almanya karşı olduğu sürece, piyasalarda bir ilerleme görmüyoruz" dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ortak euro tahvili çıkarılması ve Avrupa Merkez Bankası'nın son kredi mercii olarak kullanılmasına karşı çıktı.

S&P 500 Endeksi dün Fitch Ratings'in Euro Bölgesi'ndeki krizin daha da kötüleşmesinin Amerikan bankaları için ciddi risk oluşturduğu yönündeki açıklamasının ardından  yüzde 1.7 düşüş kaydetti. Ekim ayında 1991'den bu yana en kazançlı dönemini yaşayan S&P 500 endeksi, şimdilik Kasım ayında ekside seyrediyor. 

Advertisement