Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'nın borç krizinin dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi olan ABD'ye sıçrayarak petrol talebini baltalayacağı endişesi ile petrol eylül ayından beri ilk haftalık kaybına yönleniyor.

Petrol vadelileri yüzde 0.8 değer kaybettikten sonra pek fazla değişim göstermezken 7 haftada ilk haftalık kaybına hazırlanıyor. Avrupa tahvil fazilerinin yükselmesi ile liderlerin büyük ekonomileri sıçrama tehdidi altında bırakan borç krizini çözemeyeceğinin sinyalini alan petrolün varili dün 100 doların altına düştü. ABD Çalışma Bakanlığı yaptığı açıklamada işsizlik maaşı başvurularının yedi ayın düşüğüne gerilediğini belirtti.

NYMEX elektronik işlemlerdeki aralık teslimli ham petrolün varili 81 sent kayıpla 98.01 dolara gerilerken Sidney'de yerel saatle 16.21'de 98.70 dolardan işlem gördü. Petrolün kontratı dün yüzde 3.7 ya da 3.77 dolar kayıpla 14 kasımdan beri en düşük seviye olan 98.82 dolara düştü. Fiyatlar bu hafta yüzde 0.3 kaybetti. Aralık kontratının süresi bugün doluyor. Daha aktif ocak kontratı ise 11 sent düşüşle 98.82 dolara geriledi.

Londra merkezli ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki ocak teslimli brent petrolün varili 22 sent değer kazanarak 108.44 dolar oldu. Avrupalı kontratın farkı ABD vadelilerine göre 9.62 dolar oldu.