Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da otomobil parçaları üreticilerinin, sektörün notunun indirilmesiyle düşüş kaydetmesi ve Çin'deki bankacılık düzenleme kurulunun imar şirketlerine verilen kredilerin, satışlardaki düşüşle birlikte azalacağını söylemesi üzerine Japon hisseleri değer kaybetti.

Otomobil parçaları üreticisi Toyota Boshoku Corp., Credit Suisse Group AG'nin yerel sektörün notunu indirmesinin ardından yüzde 4.2 düştü. Çin'deki konut patlamasından avantaj sağlamış olan inşaat malzemeleri üreticisi Komatsu Ltd. yüzde 1.5 geriledi. Satışlarının beşte birini Avrupa'da gerçekleştiren Asahi Glass Co., İspanya'da yükselen faizlerin bölgeye ilişkin endişeleri artırmasıyla yüzde 1.1 düşüş kaydetti.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.3 kayıpla 8,373.04 puana geriledi ve bu haftaki kayıplarını yüzde 1.7'ye çıkardı. Daha kapsamlı Topix endeksi yüzde 1.2 düşüşle 718.71 puan seviyesinden işlem gördü. Tokyo Borsası'nda 21 Kasım'dan itibaren seanslar 30 dakika uzatılacak.

Otomotiv şirketlerinin kazanç görünümlerini düşürebileceğini belirten Shinkin Asset Management Co.'nun kıdemli fon yöneticilerinden Tomomi Yamashita, sektörün sorunlarını "Tayland'daki sellerle yaşanan arz sorunları, ardından küresel yavaşlama ve güçlü yen" olarak sıraladı.

Topix Endeksi bu yıl Avrupa'daki borç krizini ve Tayland'daki sellerin Japonya'nın ihracat odaklı toparlanmasına zarar vereceğine dair endişelerle yüzde 19 aşağıda seyrediyor.