Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, ''Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Euro Bölgesi'nin borç krizinin yatışmasına yardımcı olmada para basmaması gerektiğini'' bildirdi.

Westerwelle, İngiltere'de yayımlanan Financial Times gazetesindeki makalesinde, AMB'nin para basmasının en fazla geçici rahatlama sağlayacağına, ancak bunun uzun vadede ''çok önemli hata'' olacağına, enflasyonu destekleyebileceğine ve reformlara zarar vereceğine dikkati çekti.

''Sonunda değer kaybetmiş para birimi ve hatta daha da istikrarsızlaşmış Euro Bölgesi ile karşı karşıya kalacağız. AMB'nin bağımsızlığı ve fiyat istikrarına tam bağlılığı Avrupa ekonomisi için olağanüstü önem taşıyor'' ifadesini kullanan Westerwelle, AMB'nin, krizin aşılması planının parçası olarak para basmasına karşı olduğunu belirtti.

İstikrarlı birlik için para birliğinin iyileştirilmesi gerektiğini, bunun sadece Euro Bölgesi'ne üye bütün ülkelerin sağlam bütçe hazırlamasıyla başarılabileceğini vurgulayan Westerwelle, Euro Bölgesi'nin zayıflıklarının üstesinden gelmesi için sıkı ekonomik idare ve istikrarlı anlaşmada sağlam kurallar yoluyla bütünleşmeyi derinleştirmeye ihtiyacı bulunduğuna işaret etti.

Westerwelle, ''antlaşma değişikliğinin önemli siyasi iradeyi gerektireceğini, ancak bunu şimdi yapmak için cesaretli davranılmazsa Avrupa'nın daima krizler karşısında kırılgan kalmaya devam edeceğini'' kaydetti.