Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'den yeniden Fed'in teşvik paketi açıklayacağına ilişkin sesler yükselmeye başladı. New York Fed Başkanı William C. Dudley, Fed'in hâlâ kriz silahlarının bulunduğunu ve Fed'in ekonomiyi desteklemek için, faizlerin ne kadar daha düşük tutulacağı ya da tahvil alımlarını yeniden başlatmak gibi teşvik hamleleri atabileceğini açıkladı.

Dün ABD Harp Akademisi'nde konuşan Dudley, yüksek işsizlik oranından ve bunun süreceğine yönelik öngörülerden ötürü üzüntü duyduğunu belirterek, bu sebeple yarar sağlayacak ne gibi adımların atılabileceğine ilişkin çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Dudley, Fed yetkililerinin sıfıra yakın seyreden faizleri artırmaya başlamadan önce, merkez bankasının ekonomiye daha fazla rehberlik etmesi ve yardımcı olmasının istendiğini belirtti. New York Fed Başkanı aynı zamanda mortgage tahvillerininin konut piyasasını destekleyebileceğine dikkat çekerek, Fed'in tahvil alım seçeneğini bir kenarda tuttuğunu söyledi.

Fed yetkilileri, dünyanın en büyük ekonomisinin merkez bankasının ekonomiye daha fazla teşvik sunmasından önce, ekonomik durumun daha kötüye gitmesini bekleyip beklememesi gerektiği konusunda görüş ayrılıkları yaşıyor. 2 Kasım'da faiz toplantısının ardından Fed Başkanı Bernanke, ekstra teşviklerin masanın üzerinde durduğunu söylemişti.

"Daha fazla uzun vadeli finansal varlık satın alabiliriz" diyen Dudley, "eğer tahvil alımları uygunsa, bunun mortgage tahvilleri piyasası için iyi olabilir, konut piyasaları da böylelikle desteklenebilir" ifadelerini kullandı. Dudley, mortgage tahvillerinin alınmasının, hazine tahvili satın alarak piyasanın operasyonlarını bozmaktan daha etkili olabileceğini savundu.