Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Konu hakkında bilgi sahibi olan bir kaynaktan alınan habere göre, Çin'de bankacılık düzenleyici kuruluşu, yerel yönetimler tarafından desteklenen bazı projelerin fonlarının bitebileceği ve hayrımenkul geliştirme şirketlerine açılan kredilerin, satışların azalması ile birlikte, muhtemelen bozulacağı uyarısında bulundu.

Talimatların gizli olması nedeniyle izmini vermeyen haber kaynağına göre, Çin Bankacılık Düzenleme Komisyonu geçen hafta, bankalardan, varlık satışlarını hızlandırmalarını ve kredilerini geri ödemede zorlanan verimsiz yerel yönetim finansman araçları için borç yeniden yapılandırmasına gitmelerini istedi. Aynı kaynak, düzenleyici kuruluşun aynı zamanda, bankaların gayrımenkul geliştirme şirketlerine yönelik "yüksek riskli" kredileri azaltması gerektiğini belirttiğini kaydetti.

Çin'de bankacılık düzenleme kuruluşu, bu yıl sermaye koşullarını sıkılaştırdı ve bilanço dışı varlıkların üzerine gidilmesini istedi. Ancak halen, Uluslararası Para Fonuı (IMF) bu hafta, risklerin artması ile birlikte, Çin'de banka denetimlerinin artırılması gerektiğini kaydetti. Çin'de konut satışları Ekim ayında önceki aya göre yüzde 25 azaldı.  Industrial & Commercial Bank of China Ltd ve diğer üç lokal rakibinin piyasa değeri bu yıl yaklaşık 71 milyar dolar azaldı.

Kim Eng Securities Hong Kong Ltd.'den araştırma müdür yardımcısı Ivan Li, "Hükümet halen gayrımenkul piyasası konusunda çok dikkatli, zira konut fiyatlarında volatilite istemiyor" dedi ve "Baskıların arttığını görebilirsizniz: Hükümet gayrımenkul geliştirme şirketlerinin kapanacağından ve bunun da banka kredilerinde temerrütleri tetikleyeceğinden endişe duyuyor" değerlendirmesinde bulundu.