Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, bankanın fiyat istikrarı konusunda odaklanmaya devam etmesi ve hükümetlerin ülke borç krizinin sonlanması için verdikleri sözlere göre hareket etmesi gerektiğini söyledi. Bu açıklamalar, Başkan'ın büyük çaplı tahvil alımları yoluyla kurtarma konusunda hazırlık yapmadığını işaret ediyor.

Draghi, bugün Frankfurt'ta yaptığı konuşmada, fiyatları istikrarlı tutmanın, sürdürülebilir büyümeye, istihdam yaratmaya ve finansal istikrara önemli bir katkı olduğunu söyledi. Draghi, "Hükümetlerin bölgenin kurtarma fonunun genişletilmesi konusunda verdikleri taahhütlerin uygulaması nerede" diye sordu ve "Daha fazla beklememeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Politikacılar, Yunanistandan başlayarak İrlanda, Portekiz, İtalya ve İspanya'ya yayılan ve 17 üyeli parasal birliği tehdit eden borç krizini sona erdirmek için Avrupa Merkez Bankası'nın sınırsız kaynaklarını kullanması yönünde baskı yapıyor. Avrupa Merkez Bankası ise tahvil piyasasına, faizleri düşürmek için alım yönünde müdahale ederken, hükümetlere "son para kaynağı" olmayı reddediyor.

Draghi, "Güvenilirliğin yitirilmesi çok hızlı bir şekilde gerçekleşebilir ve tarihin gösterdiği üzere, bunun geri kazanılmasının çok büyük ekonomik ve toplumsal maliyetleri var" dedi ve "Güvenilirlik, para politikasnın enflasyon bekleyişlerini orta ve uzun vadede çıpalama konusunda başarılı olmasını işaret eder. Ve bu katkıyı tam bağımsızlık dahilinde gerçekleştiriyoruz" yorumunda bulundu.