Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, borç krizini çözme konusunda Avrupa2nın seçeneklerinin azalmakta olduğunu ve gerekli kemer sıkma tedbirlerini uygulayacakları konusunda piyasaları ikna etmenin şimdi artık İtalya ve Yunanistan'a bağlı olduğunu söyledi.

Katainen dün Helsinki'de yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği, İtalya ve Yunanistan'a güveni, eğer bunu kendileri yapmazsa, tekrar geri getiremez" dedi ve "Bu ülkelerdeki güveni artırma konusunda biz birşey yapamayız. Bu ülkelerin ekonomik politika konusunda makul ve doğru kararlar almaları konusunda şüpheler varsa, bunu başka hiç kimse onaramaz" değerlendirmesinde bulundu.

Kriz yönetimi çabaları, Euro Bölgesi'nin üçüncü en büyük ekonomisi olan İtalya'nın yatırımcıları kurtarma olmaksızın sorunların çözüleceği yolunda ikna etmede zorluk çekmesi ile birlikte, kargaşanın durulması konusunda fazla etkili olmadı. Katainen, 26 Ekim'de Avrupalı liderlerin kurtarma fonunu 1 trilyon euroya (1.4 trilyon dolar) çıkarma kararının da piyasaları sakinleştirmediğini belirtti.

Geçen ayki zirveden bu yana, euro dolar karşısında yüzde 3 değer kaybederken, iki yıl vadeli İtalyan tahvillerinde borçlanma maliyeti 150 baz puan yükseldi.

katainen, "Avrupa'nın destek sağlama taahhüdü konu değil, zira Yunanistan ve İtalya tarafından uygulanacak kararlı, şeffaf ve zamanlaması doğru tedbirler kadar başka hiçbir şeyin güçlü bir etkisi olamaz" dedi.