Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizinin çözümüne ilişkin Almanya ve Fransa arasında Avrupa Merkez Bankası'nın rolü ile ilgili devam eden görüş farklılığı, ABD tarafından gelen olumlu ekonomik veriler ve büyümeye ilişkin iyimser beklentileri gölgeliyor. Sabahki negatif seyri takiben, Avrupa piyasalarında kayıpların bir kısmı telafi edildi. Almanya Dax Endeksi'nde yüzde 0,31 düşüş görülürken, Fransa 'da yatay seyir gözleniyor.

Avrupa'nın genelini kapsayan Eurostoxx 600'deki düşüş ise yüzde 0,29 seviyesinde. Endeks'teki bu haftalık değer kaybı yaklaşık yüzde 3 olarak görünüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) nın İspanya ve İtalya tahvillerini satın aldığı yönündeki açıklama ile İtalya ve İspanya 10 yıllık tahvil faizleri geriledi. İtalya 10 yıllık tahvil faizi 15 bp'lik düşüşle yüzde 6,7 seviyesinde seyrediyor.Öte yandan bugünkü alım ile birlikte ECB'nin tahvil alımları üstüste 5 güne ulaşmış oldu.

Ayrıca Avrupa borç krizine dair, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen'in Yunanistan ve İtalya'ya dair endişelere karşı, AB'nin piyasalara ihtiyaç duyulan güveni vermediği yönündeki açıklama, sadece yatırımcıların değil, karar vericilerin de konuya ilişkin karamsar tutumunu göstermesi açısından dikkat çekti.

Asya tarafında ise, Çin hükümetinin yapmış olduğu 70 şehirden 33'ünde konut fiyatlarının gerilediği yönündeki açıklama, MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde yüzde 1,6 düşüşe neden oldu.

İMKB-100 bir ara 54.500 seviyesinin altına gevşemesine karşın daha sonra toparladı ve ilk seansı yüzde 0,93 kayıpla 54.577 seviyesinden kapattı. TCMB dün gerçekleştirdiği 50 milyon USD'lik Döviz satım ihalesinden sonra, bugün de 70mn USD'lik satım ihalesi açtı. Dolar/TL dünkü yükselişinin ardından bugün dalgalı seyrediyor. Bir ara 1,8271 seviyesini gören kur, ardından gevşeyerek 1,8184'e çekildi. Gösterge faizi gün içerisinde yüzde 10,71 görmesinin ardından yüzde 10,54'e geriledi.

Öte yandan düzenlenen 1 haftalık repo ihalesinde 24,9 milyar TL teklif gelirken, 10 milyar TL borçlanıldı. Doların küresel anlamda değer kaybının da etkisi ile emtia fiyatlarında artış gözleniyor. ABD ham petrolünün varil fiyatı yüzde 0,36 artışla 99,4 USD/varil'den işlem görürken, altının ons fiyatı ise yüzde 0,44 primle 1728 USD/Ons'a ulaşmış durumda.