Advertisement
HABERLER ABONE OL

Borç krizindeki Yunan Hükümeti'nin parlamentoya sunduğu bütçe tasarısına göre, borç değişimi planının uygulanmasıyla bütçe açığının gelecek yıl GSYH'nin yüzde 5,4'üne inmesi bekleniyor. PSI (özel sektör katılımı) olarak da bilinen borç değişimi planının etkileri hariç tutulduğunda ise bütçe açığının GSYH'nin yüzde 6,7'si seviyesinde olacağı öngörülüyor.

Bu yıl bütçe açığının ise yüzde 9 oranında olması bekleniyor.

Borç değişimi planıyla, Yunanistan'ın özel sektöre olan 200 milyar euroluk borcunun yarıya indirilmesi amaçlanıyor. Bütçe tasarısında, 200 milyar euro tutarındaki tahvillerin 70 milyar euro nominal değerli yeni tahvillerle ve borç değişimi planına katılacak kreditörlere nakit 30 milyar euro ödenerek değiştirileceği belirtti.

Bütçe tasarısında ayrıca, gelecek yıl resesyonun beşinci yılına girmesi, bu yıl yüzde 5,5 daralması beklenen ekonominin 2012 yılında ise yüzde 2,8 küçülmesinin beklendiği de kaydedildi.

Bu arada Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, 2012 yılı bütçe tasarısını parlamentoya sunduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, onaylanan reformlar uygulamaya konulursa gelecek yıl yeni tasarruf önlemi olmayacağını söyledi.

''Yeni borç anlaşması ve bankaların borç silmesi Yunanistan'ın borcunu tamamıyla sürdürülebilir hale getirecek. Halihazırda onaylanan ve zaten zor olan reformları uyguladığımız sürece vatandaşlarımızın gelirlerini daha da azaltacak yeni önlemler almaya ihtiyacımız olmayacak'' diyen Venizelos, Ekim ayı sonunda AB zirvesinde Yunanistan'ın borcunu 100 milyar euro kadar azaltmayı hedefleyen anlaşmanın, ülkenin borcunun GSYH'ye oranını 2020 yılında yüzde 120 seviyesine çekeceğini ifade etti.

Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) temsilcilerinden oluşan troyka heyetinin bugün ve yarın Başbakanı Lucas Papademos'un yanı sıra siyasi parti liderleriyle görüşeceğini kaydeden Venizelos, bütçe tasarısının 7 Aralık'ta parlamentoda oylanacağını ifade etti.