Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao, uzun bir süre istikrarsızlığın devam edebileceği gerekçesiyle küresel ekonomiye ilişkin iyimser olmak için hiçbir neden göremediğini söyledi.

Wen, Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, dünyanın çok karmaşık ve derin bir değişim yaşadığına dikkati çekerek, ''Uluslararası finansal kriz dördüncü yılına girdi. Mevcut finansal konjonktür ve uluslararası ekonomi üzerinde iyimser olmak için bir neden göremiyorum'' dedi.

Küresel ekonominin daha uzun bir süre belirsiz ve değişken kalabileceğine işaret eden Wen, borç ve finansal krizin etkisi altına giren gelişmiş ülkelerin bazılarında ekonomik toparlanmanın güçsüz olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Wen, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası sahnede yükseldiğine vurgu yaparak, ancak tümünün yeterince güçlü olmadığını ve Batı Asya ile Kuzey Afrika ülkelerinde sosyal patlamalar yaşandığını ifade etti.

Çin Başbakanı ayrıca çevre, gıda ve enerji sorunlarının insanlığın sürekli gelişimi için giderek artan bir tehlike olduğunun altını çizdi.