Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) İtalyan ve İspanyol tahvileri aldığı ve bu nedenle bu ülke tahvillerinin faizlerinin düştüğü yolundaki haberlerin etkisi ile, dolar karşısında son bir haftanın en hızlı yükseklişini gerçekleştirdi.

Avrupa ortak para birimi yen karşısında, AMB Başkanı Mario Draghi'nin siyasetçilere, mutabakata vardıkları tedbirleri bir an önce uygulamaya koymaları çağrısında bulunmasının ardından son beş haftanın en düşük seviyesinden ralli yaptı. Dolar Endeksi, ABD'li kanun koyucularının, açık azaltma konusunda adım atmak için zamanlarının azalması ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı. İsviçre frankı tüm önemli para birimleri karşısında yükseldi.

Rabobank International'ın Lonfra ofisinden kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley, "Euro halen çok kırılgan, ancak bu hafta destekleyici yöndeki bir faktör, AMB'nin her gün piyasaya gelerek sorunlu ülkelerin tahvillerini satın almasıydı. AMB ne zaman tahvil alımına geldiyse, euro hep olumlu tepki verdi" değerlendirmesinde bulundu.

Euro dolar karşısında yüzde 1.1 değer kazanarak, New York saati ile 07:34'te 1.3606 dolara çıktı ve 11 Kasım'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Avrupa ortak para birimi yen karşısında, son iki günün her birinde, 10 Ekim'den bu yana en düşük seviye olan 103.41 seviyesine kadar düştükten sonra yüzde 0.6 tırmanarak 104.22 yen seviyesine çıktı. Dolar yen karşısında ise yüzde 0.5 düşerek 76.60 seviyesine geldi.