Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelecek pazar günü yapılacak erken genel seçimler öncesinde bugün yapılan son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basının karşısına çıkan Salgado, İspanya ve Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri arasındaki faiz farkının 500 puan ile rekor seviyeye çıkmasına rağmen ''piyasalarda, bizim finansman kapasitemize ilişkin bir endişe yok'' açıklamasında bulundu. İspanyol Hazinesi'nin tüm devlet tahvilleri için ortalama yüzde 4'ün altında faiz ödediğini hatırlatan Salgado, geçtiğimiz perşembe günü gerçekleşen 10 yıl vadeli tahvillerin satışındaki borçlanmanın baskısını İspanya'nın ancak 6,7 yıl sonra hissedebileceğini savundu.

İspanya'ya borçlanma krizinden dolayı bir dış müdahale olasılığının ''tamamen dışarıda tutulduğunu'' kaydeden Salgado, ''borçlanmayla ilgili baskının özel sektörün finansmanında hissedildiğini, ancak kamu hesapları üzerinde çok küçük bir etkisinin olduğunu'' ifade etti.

Salgado, hazinenin son yaptığı tahvil ihalesinde ortalama getiri oranının yüzde 7 gibi rekor bir düzeye çıkmasını da ''borcumuzun sürdürülebilirliği açısından kesinlikle hiçbir risk taşımıyor'' diye yorumladı.

Salgado ayrıca, İspanyol hükümetinin 2011 yılı sonu için koyduğu, kamu açığının gayri safi yurt içi milli hasılaya oranının yüzde 6'ya indirilmesi hedefini ''çok rahat tutturacaklarını'' söyledi.