Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de kanun yapıcılarının bütçe kısıntıları konusunda anlaşamaması ve konunun çıkmaza yaklaşması ile birlikte, Asya hisseleri üç haftalık kayıplarını genişletip, Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı gerilerken, dolar ve yen değer kazandı. İspanya'da yeni hükümet kuruldu ve Asya'dan gelen veriler, Japonya'dan Singapur'a kadar, ekonomik büyümede yavaşlama olduğunu işaret ediyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:10'da yüzde 1 aşağıda seyrediyor ve Ağustos ayından bu yana ilk kez beş gün ard arda süren düşüşe hazırlanıyordu. Aralık vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.7 gerilerken, ABD Hazine tahvilleri değer kazandı. Yen 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kazanırken, dolar euro karşısında 1.3521 seviyesindeydi. Malezya para birimi ringgit ise yüzde 0.4 değer yitirdi. Asya CDS'lerini içeren Markit iTraxx Asia Endeksi son altı haftanın en yüksek kapanışına yönlendi. Bakır ise yüzde 0.8 geriledi.

Demokrat Parti'den bir yetkili, ABD bütçesindeki kısıntılar için kurulan Kongre'deki süper komitenin bugün en az 1.2 trilyon tutarındaki kısıntılar konusunda anlaşmaya varamadığını açıklamasının beklendiğini kaydetti. Japonya'da ihracat son üç ayda ilk kez düşerken, Singapur, büyümenin bu yıl muhtemelen yüzde 5'ten yavaşlayacağını kaydetti. İspanya'da borç krizinin Halk Partisi'ne yaklaşık 30 yılın en büyük parlamento çoğunluğunu getirmesi ile birlikte, parti lideri Mariano Rajoy, zor zamanlar için hazırlandıklarını söyledi.

Melbourne'de Pengana Capital Ltd.'den Tim Schroeders, "Muhtemelen süregelen bir kilitlenme olacak ve insanlar ABD'nin siyasi istikrarı üzerinde odaklanacak" dedi ve "İnsanlar muhtemelen kenara çekilerek durumun açıklığa kavuşmasını bekleyecek" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde, yükselen iki hisse karşılığı beş hisse değer kaybetti ve endeks 7 Ekim'den bu yana en düşük kapanışına hazırlanıyor. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 2.1 ve Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.8 geriledi.