Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bütçe açığı konusunda uzlaşı sağlanamamasının ülkenin kredi notunun düşeceği beklentisini artırmasıyla Avrupa hisse senetleri piyasalarında kayıplar görüldü.

KBC Groep yüzde 12 oranında gerileyerek banka hisselerindeki düşüşe öncülük etti. Bugün metal ve petrol fiyatları Asya'da büyümenin düştüğüne dair sinyallerle gerilerken maden ve enerji hisseleri de değer kaybetti. Carrefour hisseleri yüzde 3.2 oranında geriledi.

Gösterge Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 3.1'lik düşüşle 255.07 puana indi. Bu, endekste 1 Kasım'dan bu yana yaşanan en büyük düşüş. Endeks geçtiğimiz hafta da yüzde 3.7 oranında değer yitirmişti. İtalya ve İspanya'da CDS'lerin yükselmesiyle geçen hafta Borsalarda düşüşler görülmüştü.

Bugün İngiliz FTSE 100 Endeksi yüzde 2.4, Fransız CAC 40 Endeksi'nde ise yüzde 3.3'lük düşüş yaşandı. Alman DAX yüzde 3.1, Yunan ASE ise yüzde 3.7 oranında sert düşüş kaydetti.

Fieldings Investment Management'ta fon yöneticisi olan Paul Coffin, "ABD'de bütçe açığını azaltma konusu piyasadaki algıyı etkiliyor. Ancak Avrupa'da yaşanan gelişmeler piyasada daha etkili oluyor" dedi.