Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya ülkelerinin Avrupa'daki borç krizinden ekonomilerini korumak için gerekli mali alana sahip olduğunu savunan Dünya Bankası, Çin'in önümüzdeki yıl yüzde 8'i aşan bir büyüme oranıyla yumuşak iniş yapacağını belirtti.

Washington'daki kalkınma bankası, bugün yayınladığı yarıyıl raporunda, Japonya, Hong Kong, Tayvan, Güney Kore, Singapur ve Hindistan'ı dışta bırakan gelişen Doğu Asya'nın bu yılki yüzde 8.2'lik büyümesinin ardından, 2012'de yüzde 7.8 büyüme kaydedeceğini öngördü. Dünya Bankası, Çin'in gayrimenkul sektöründeki düzeltmelerden kaynaklanan ciddi risklerle karşı karşıya bulunsa da, ülkenin GSYH'sinin önümüzdeki yıl ve ondan sonraki yıl yüzde 8.4 büyüyeceğini söyledi.

Bankanın raporu, dünyanın 2008-2009'daki resesyondan toparlanmasına öncülük eden Asya'nın, Avrupalı bankaların çekilmesinden ya da ihracat taleplerinin yavaşlamasından kaynaklanabilecek sıkıntılara da direneceğinin sinyalini veriyor. Dünya Bankası, Çin gibi yüksek yatırım oranları bulunan ülkelerin, herhangi bir mali teşvikte, sosyal güvenlik ve emeklilik provizyonları benzeri tüketici harcamalarını artırmaya odaklanması gerektiğine dikkat çekti.

"Bölgenin net bir şekilde Avrupa'dan etkilendiğini ve küresel ortamın da zayıfladığını" belirten Dünya Bankası'nın Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi baş ekonomisti Bert Hofman, "ancak aynı zamanda Çin'e giren ithalatlar da düzgün bir şekilde artıyor ve Çin, giderek bölgedeki imalatçı ülkelerin pazarı haline geliyor" dedi.