Fitch'in kararını doğru bulanlar da var
-
Fitch'in Türkiye'nin not görünümünü "durağan"a indirmesi birçok çevrenin eleştirisini alıyor, ancak bazı akademistler Fitch'i haklı buluyor
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'nin not görünümü ''Pozitif''ten ''Durağan''a çevirmesi pek çok çevrenin eleştirisini alırken, bazı akademisyenler bu eleştirilere katılmıyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, Fitch'in dün Türkiye'ye ilişkin yaptığı değerlendirmeye aşırı tepki verildiğini belirterek, ''Ben bu tepkilere tam olarak katılmıyorum. Fitch'in işaret ettiği endişeleri ben de taşıyorum'' dedi.
Fitch'in cari açığın kontrol altına alındığından şüphe ettiğini söylediğini anlatan Gürsel, cari açığın düzeltilmesinin şu anda tam garanti edilemediğine dikkati çekti.
Merkez Bankası'nın bu konudaki çalışmalarını anımsatan Gürsel, bu önlemlerin de henüz cari açığa yansımadığını söyledi.
Gürsel, Fitch'in cari açığın düşmeye başladığını görmek istediğini belirterek, kuruluşun değerlendirmesinde, bunun şu anda garanti edilemediğinin belirtildiğini anlattı.
Fitch'in değerlendirmesinde aşırı ısınmadan bahsettiğini, iç talebe bağlı büyümenin devam ettiğini, bunun da cari açık üzerinde olumsuz etkiye neden olduğunu söylediğini ifade eden Gürsel, ''İki tane sorun var; ağustos ayında kur düzeltmesi yaşanmıştı. Bu acaba yeterli bir düzeltme miydi? Birinci soru bu. İkincisi de büyüme kur düzeltmesiyle birlikte ne kadar düşecek ki cari açık oranında iyileşme başlasın. Sorulara henüz net bir cevap yok. Fitch de bu riski gördüğünü ve izlemeye aldığını söylüyor'' diye konuştu.
Değerlendirmede, aynı zamanda Türkiye'nin pozitif yönlerine de vurgu yapıldığını, borç oranının düşmeye devam ettiğinin, banka sisteminde risklerin son derece düşük olduğunun hatırlatıldığını söyleyen Gürsel, Fitch'in değerlendirmelerini son derece nesnel bulduğunu ifade etti.
Gürsel, ''Hakikaten riskler var cari açığa bağlı olarak, bunu görmezden gelmelerini bekleyemeyiz. Sadece şu tartışılabilir; Merkez Bankası 'cari açık kontrol altında' derken Fitch neden aynı değerlendirmeyi yapamıyor, ya da yapmıyor...'' görüşünü dile getirdi.
Gürsel, yapısal olarak bu kadar büyük cari açığın ekonomiyi bıçak sırtında tuttuğunu söyledi.
Seyfettin Gürsel, reyting şirketlerine karşı genel bir ''alerji'' oluştuğunu da ifade ederek, bunun sadece Türkiye'de değil Avrupa'da bir süredir böyle olduğunu anlattı. Kredi derecelendirme şirketlerinin şaibeli olmasının nedeninin daha önceki krizlerde finansal riskleri görememelerinden kaynaklandığını anımsatarak, ''Şimdi yoğurdu üfleyerek yiyorlar o zaman da kaşık kaşık yiyorlardı'' dedi.
Fitch'in değerlendirmesi ne yöndeydi?
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dünkü açıklamasında Türkiye'nin ''BB '' olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu teyit ettiğini, not görünümün ''pozitif''ten ''durağan''a çevirdiğini duyurmuştu.
Fitch'in değerlendirmesinde, not görünümünün revize edilmesinde, yüksek düzeydeki cari açığını azaltmaktaki güçlüklerle karşı karşıya bulunan Türkiye'nin makroekonomik istikrarında kısa vadeli risklerde artış olması ile enflasyon hedefinin beklentilerin üzerinde olmasından'' kaynaklandığı vurgulanmıştı.
Değerlendirmede ayrıca, Türkiye'nin ''yumuşak iniş'' yapabilmesi, enflasyonun hedefler doğrultusunda gerçekleşmesi ve cari açığın daha sürdürülebilir seviyeye gelmesinin, ülkenin kredi notunda yükselmeye yol açabileceğine de işaret edilmişti.