Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Citigorup Inc., Avrupa'daki borç krizinin kötüleştiğine ilişkin endişelerin etkisiyle gelişen piyasalar hisse senetleri fonlarından 23 Kasım'da sonlanan haftada net çıkışlar olduğunu açıkladı.

EPFR Global'in verilerini referans alan Markus Rosgen liderliğindeki Citigroup analistleri, gelişen piyasalara yatırım yapan fonların bu dönemde 2.7 milyar dolar çektiğini söyledi. Citigroup'un raporuna göre, Güney Kore, Japonya hariç Asya bölgesinde, bu hafta en fazla çıkışın yaşandığı ülke oldu.

Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişeler bu hafta Almanya'nın tahvil ihalesine beklenenin yüzde 35 altında teklif gelmesiyle tırmandı. Dün Fransa'nın Strasbourg kentinde İtalya Başbakanı Mario Monti ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında ortak euro tahvillerinin "uygun ve ihtiyaç dahilinde" olmadığını söyledi.

Citigroup'un analistlerinden Kelly Kwok, Avrupa'da Almanya'nın tahvil ihalesiyle birlikte birçok gündemin olduğunu, bunların da sistemik krize ilişkin endişeleri artırdığını belirtti.

Euro Bölgesi'nde artan borçlanma maliyetlerinin, borç krizinin büyümeyi rayından çıkaracağına ilişkin endişeleri artırmasıyla, bu ay hisse senedi piyasalarından 4 trilyon dolar silindi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1 kayıpla 879.82 puana geriledi ve endeksin bu haftaki kayıpları yüzde 5.8'e ulaştı. Endekste yer alan şirketler, tahmini kazançlarınıın 9.2 katından fiyatlanıyor.