Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin Avrupa Merkez Bankası'na bel bağlamamaları gerektiğini savunan AMB Yönetim Kurulu üyelerinden Jose Manuel Gonzalez-Paramo, Euro Bölgesi'ndeki siyasetçilerine borç krizinin çözümü için daha fazla mali birlik konusunda daha büyük adımlar atmaya çağrısı yaptı.

"Hükümetler, AMB'nin kamu açıklarını finanse etmesini beklememeliler" diyen Gonzalez-Paramo, siyasetçiler için cesur ve ciddi adımlar atma zamanının gelmiş olduğunu ve 60 yıl önce başlayan "daha yakın bir birlik" projesinin tamamlanması gerektiğini  söyledi.

Avrupa Merkez Bankası, borç krizinin İtalya ve İspanya'ya sıçramasıyla, politikacılar ve yatırımcılardan gelen "sınırsız Euro Bölgesi tahvil desteği" silahını kullanması çağrılarına karşı çıktı. Almanya'nın desteğini yanında bulan AMB, kendisinden hükümetleri kurtarmasının istenmesinin bağımsızlığına ve bölgeye uzun vadeli zarar vereceğini söyledi.

Gonzalez-Paramo, kuruluş anlaşmalarınca, AMB'nin para basma yetkisinin olmamasının, Euro Bölgesi için bir avantaj olduğuna dikkat çekti.

"Ülkeler ekonomi politikalarında gerektiği oranda hırslı ve kamu finansmanı yönetimlerinde de borç seviyelerini destekleyebilecek seviyede disiplinli olması gerekli" ifadelerini kullanan Paramo, yetkililere doğru öncelikler kapsamında daha fazla reform yapmaya zorlamanın, bölgeyi ekonomik ve mali olarak daha yakın hâle getireceğini savundu.