Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya bugünkü altı ay vadeli Hazine bonosu ihalesinde maksimum hedef olan 8 milyar euroluk (10.6 milyar dolar) satış yaptı. İhalede borçlanma maliyeti, Avrupa borç krizinin çekirdek ülkelere de sıçramasının tedirginliği ile yükseldi.

Roma merkezli Hazine, 183 gün vadeli bonları ortalama yüzde 6.504 faizle sattı. Bu, Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor. İtalya 26 Ekim'deki son ihalesinde yüzde 3.535 ile borçlanmıştı. İhaleye satılan miktarın 1.47 katı alım teklifi geldi. Geçen ayki ihalede bu oran 1.57 seviyesindeydi.

İtalya Başbakanı Mario Monti, Avrupa'da daha fazla mali koordinasyon çağrısında, dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye katıldı. Merkel bir kez daha, krizle mücadelede ortak euro tahvili çıkarılmasına ve Avrupa Merkez Bankası'nın rolünün genişletilmesine karşı çıktı.

Avrupa Merkez Bankası, borçlanma maliyetlerindei hızlı yükselişi durdurmak için, 8 Ağustos'tan bu yana İtalyan ve İspanyol tahvilleri satın alıyor. İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilinin faizi, ihale sonrası 19 baz puan yukarıda yüzde 7.3 seviyesindeydi.

Önceki iki borçlanma ihalesinde, İtalya, Avrupalı politika yapıcıların krize son verme konusunda zorlanmaları ile birlikte son 14 yılın en pahalı satışını gerçekleştirdi. İtalya 14 Kasım'da yüzde 6.29 faizle beş yıl vadeli tahvil satışı gerçekleştirdi. 13 Ekim'deki önceki ihalede faiz yüzde 5.32 seviyesindeydi. İtalya ayrıca 10 Kasım'da bir yıl vadeli tahvil için yüzde 6.087 faiz ödedi.

İtalya Hazinesi'nin kamu borçlanma bölümü müdürü Maria Cannata, 16 Kasım'da yaptığı açıklamada, gelecek yıl Hazine'nin 440 milyar euroluk tahvil ve bono satmaya hazırlanmasına karşın, yükselen borçlanma maliyetlerinin İtalya'nın borcu üzerinde süregelen bir etkisinin olmayacağını kaydetti.

Cannata, Milano'da bir konferansta yaptığı konuşmada, miktarın ürkütücü göründüğünü, ancak volatilitenin yatırımcıları korkutması ile birlikte durum daha karmaşık hale gelse bile, miktarın korkutucu olmadığını söyledi. İtalya'nın ilk itfası 1 Şubat'ta olacak. İtalya Hazinesi, 26 milyar euro tutarındaki 10 yıl önce sattığı kağıtların geri ödemesini yapacak.