Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerinin bölgedeki borç krizini kontrol altına alma konusunda ilerleme kaydedemesi, ABD endeks vadelilerini aşağı çekti. Endeks vadelileri, Standard&Poor's 500 Endeksi'nin 7. gününde de düşüş kaydedeceğinin sinyalini verdi.

Önümüzdeki ay vadesi dolacak olan S&P 500 kontratları yüzde 0.7 düşüşle 1,151.4 puana geriledi. Aralık ay teslimatlı Dow Jones Endeks Vadelileri yüzde 0.6 kayıpla 11,167 puana düştü. ABD piyasaları dünkü Şükran Günü tatilinden sonra bugün açılacak ve yalnızca yarım gün işlem görecek. S&P 500 Endeksi bu hafta yüzde 4.4 aşağıda seyrediyor.

Önümüzdeki haftalar ve aylarda Euro Bölgesi'nin geleceğine ilişkin fikir elde edilebileceğini belirten Newton Investment Management Ltd.'ın fon yöneticilerinden Thomas Beevers, Yunanistan gibi bazı ülkelerin temerrüde düşme ya da eurodan çıkma ihtimali olduğunu, geri kalanın ise kemer sıkma politikalarını uygulamak zorunda kalacağını söyledi. Beevers, bu krizden daha güçlü bir birlik çıkacağını öngördü.

Almanya Başbakanı Angela Merkel dün ortak Euro Bölgesi tahvili çıkarılmasına bir kez daha karşı çıkarak, iyimser düşünceleri de yıktı. S&P 500 Endeksi geçtiğimiz 6 işlem gününde yüzde 7.6 gerileyerek, Ağustos'tan bu yana en uzun süreli kayıp dönemine işaret etti. 2 yıllık İtalyan tahvillerinin faizi bugün yüzde 7.82 ile rekor seviyeye tırmandı.