Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki krizin kötüleşmesi ve bölgenin resesyona gireceği beklentilerinin Orta Doğu'da petrol üreten ülkelerdeki siyasi gerilimlere ağır basmasıyla petrol fiyatları ikinci haftalık kaybına yöneldi.

Portekiz ve Macaristan'ın kredi notlarının düşürülmesi ve Almanya'nın ortak tahvil fikrine karşı çıkmasıyla vadeli petrol kontratları bu hafta yüzde 2.3 değer kaybetti. Mirae Asset Securities'e göre Fransa'nın İran'dan petrol alımına ambargo koyma çağrısıyla fiyatlar yükselebilir. Bu hafta petrol üreten Suudi Arabistan'da çıkan çatışmalarda dört kişi hayatını kaybetmişti.

Stockholm'deki SEB AB'de emtia stratejisti olan Filip Petersson, "Petrol fiyatları Avrupa'daki gelişmelere ve yaşanan makro şoklara yönelik olarak bozguna uğruyor. Ancak yine de İran'a uygulanan yaptırımlar ve Mısır ile Suriye'deki ayaklanmalar nedneyle risk primi var" dedi.

Ocak teslim ham petrol Nymex elektronik işlemlerde 94.99 dolarla 9 Kasım'dan beri en düşük seviyeyi gördü. Kontrat Londra'da 95.18 dolarla 23 Kasım'daki seviyesinden yüzde 1 düşük seyretti.

Ocak teslim Brent tipi petrolün varil fiyatı ICE Futures Europe'ta yüzde 1.6 veya 1.70 dolar düşerek 106.08 dolar oldu. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.2 değer yitirdi.  Avrupa'nın gösterge kontratı Batı Teksas petrolüne oranla 11.07 primliydi. 2 kontrat arasındaki fark 14 Ekim'de 27.88 dolarla rekor kırmıştı.