Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomik darboğazdaki Yunanistan'da, yasal gelirlerinin üzerindeki harcamalar nedeniyle bankalara yüksek faizlerle borçlanmak zorunda kalan iki büyük siyasi parti PASOK ile Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND) iflasın eşiğine geldiği bildirildi.

Yunan basınında yer alan haberlerde, ekonomik kriz nedeniyle devlet bütçesinden siyasi partilere verilen maddi desteğin gecikmesi ve bağışların azalması nedeniyle gelirleri azalan PASOK ve ND'nin, bütçelerinde oluşan kara delikleri kapatabilmek için bankalara yüksek faizlerle onlarca milyon euro borçlandıkları belirtildi.

Haberlerde, bankalara olan borçlar nedeniyle, devlet bütçesinden siyasi partilere verilen maddi destek hakları 2019 yılına kadar ipotek altına alınan PASOK ile ND'nin, toplam borç miktarının 242 milyon euroyu bulduğu ifade edildi.

Bankalara olan borç miktarı son beş yılda 67 milyon euro artan PASOK'un toplam borcu bu yıl itibarıyla 114 milyon euro'ya ulaşırken, 128 milyon euro borcu bulunan ND'nin ise, kısa bir süre önce ihtiyaçlarını karşılamak için Attika Bank'tan yüzde 8 faizle 2 milyon borç daha aldığı belirtildi.

Ülkedeki diğer küçük siyasi partilerin de bankalara borçlu olduğu belirtilen haberlerde, sadece Ortodoks Halk Partisi LAOS'un hiç bir bankaya borcu bulunmadığı bildirildi.

Oy oranlarına göre, yılda 15 ile 33 milyon euro arasında değişen devlet sübvansiyonu alan PASOK ve ND'nin, en büyük harcamaları seçim öncesi dönemlerde seçmenlerin taşınması, reklam kampanyaları ve kamu araştırmaları için yaptığı belirtildi.