Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Belçika'da koalisyon hükümeti kurulması görüşmelerini yürüten 6 siyasi parti, gelecek yıl bütçesinde anlaşmaya vardı. Anlaşma sağlanması, seçimler yapıldıktan sonra 18 aydan fazla süredir devam eden yeni hükümet kurulmasının önündeki en büyük engeli ortadan kaldırdı.

Siyasi partiler, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un dün Belçika'nın uzun vadeli kredi notunu ''AA ''dan ''AA''ya indirdiği açıklamasından sonra anlaşmaya vardılar. Kredi notu indiriminden sonra geçici hükümetin Başbakanı Yves Leterme, pazartesi piyasalar açılmadan önce bütçe görüşmelerinde anlaşma sağlanması çağrısında bulunmuştu.

Anlaşmayla ilgili yapılan açıklamada, ''Görüşmeciler hükümetin oluşturulmasında önemli bir dönüm noktasına ulaştılar. 2012, 2013 ve 2014 yılları için bütçe hazırladılar, istihdam ve emeklilikte uzun vadeli yapısal reformlarda anlaşma sağladılar. Uzun vadeli yapısal reformlar, ekonomiyi desteklemek ve hizmet süresinin uzatılması güçlüğü karşısında sosyal modelimizi korumaya yardımcı olacak'' denildi.

Anlaşmaya göre, Belçika bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3,6 seviyesinde olacağı tahmin edilen bütçe açığını 2012 yılında GSYH'nin yüzde 2,8'ine indirecek. Bütçe açığının yüzde 2,8'e indirilmesi için 11,4 milyar euro tutarında ek kaynak yaratmak gerekiyor.

Belçika Kralı Albert bütçede anlaşma sağlanmasından memnun olduğunu açıklayarak, muhtemel başbakan adayı Elio di Rupo'ya yeni hükümeti kurma adımlarını hızlandırması çağrısı yaptı.

Bütçe anlaşmazlığı ve büyük güven kaybı Belçika'nın borçlanma maliyetlerini hızla yükseltmiş, Eylül ayı sonunda 10 yıllık hükümet tahvillerinin yüzde 3,9 olan faiz oranı dün yüzde 5,9'a çıkmıştı.