Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da pazar günleri yayımlanan Welt am Sonntag gazetesinin Alman hükümeti kaynaklarına dayanarak verdiği habere göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa CUmhurbaşkanı Nicolas Sarkzoy, gelecek hafta muhtemelen krizle mücadele planını açıklacak. Haberde, Almanya ve Fransa'nın sıkı bütçe disiplini kabul eden bir dizi ülke arasına katılmaya hazır olduğu belirtildi.

Mevcut Avrupa Birliği (AB) anlaşmalarını değiştirmek çok uzun süre alacağı için Euro Bölgesi ülkelerinin muhtemelen 2012 yılının başında uygulanacak yeni İstikrar Paktı konusunda anlaşmayı geciktirmekten kaçınması gerektiği belirtilen haberde, İstikrar Paktı'nın Schengen Bölgesi'ndeki ülkelerin vatandaşlarının serbestçe dolaşmasına olanak yaratan Schengen Anlaşması'na benzer olabileceği ifade edildi.

İstikrar Paktı'ndaki ülkeler arasında, sıkı bütçe kuralları ve ulusal bütçeler için kontrol haklarını ayrıntılarıyla açıklayan bir anlaşma olacağı kaydedildi.

Avrupa Merkez Bankasının (ECB) Euro Bölgesi'nde krizle mücadelede daha fazla ortaya çıkması gerektiği, her ne kadar ECB bağımsız ve hükümetler ECB'ye ne yapması gerektiği konusunda talimat veremese bile ECB konusunda beklentilerin açık olduğu vurgulanan haberde, ''Bu önlemler temelinde, sermaye piyasalarına güçlü müdahalede ECB içinde çoğunluk olmalı'' denildi.

Hükümetlere doğrudan finansman desteği veremeyen ECB, Euro Bölgesi borç krizinin yayılmasını önlemek ve bölgenin üçüncü ve dördüncü büyük ekonomileri İtalya ve İspanya'nın borçlanma maliyetlerini kontrol altında tutmak için Ağustos ayından bu yana ikincil piyasada bu ülkelerin tahvillerini satın alıyor.

KURALLARI İHLAL EDENLERE GERÇEK YAPTIRIMLAR UYGULANACAK

Fransa Bütçe Bakanı Valerie Pecresse de, Euro Bölgesi'nin kuralları ihlal edenlere gerçek yaptırımlar ve sıkı bütçe düzenlemesi uygulayacak yeni yönetim paktına doğru ilerlediğini söyledi.

Canal televizyonuna konuşan Pecresse, Fransa, Almanya ve İtalya'nın bütçe kuralları konusunda blokun İstikrar Paktı'nın sağlam modeline hazırlanıp hazırlanmadığı sorusuna, bunun sadece Avro Bölgesi'nin üç büyük ekonomisinin uygulayacağı bir pakt olmadığı yanıtını verdi.

Bakan Pecresse, ''Bu Avro Bölgesi'nin bütün üyeleri için yeni yönetim paktı: Gerçekten güveni sağlayacak gerçek yaptırımlar ve gerçek düzenlemelerle yönetim. Almanya, Fransa ve İtalya, Avrupa'nın daha fazla bütünleşmiş, daha fazla sağlam ve hilekarlığa izin vermeyen dürüst düzenleme mekanizmalarıyla bir itici güç olmasını istiyor. Avro Bölgesi gittikçe daha güçlü bütünleşmeye doğru gidiyor'' diye konuştu.