Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı politika yapıcılarının borç krizini çözme yolunda adımlar atacağı spekülasyonu ve ABD'de Şükran Günü nedeniyle perakende satışların rekor seviyeye çıkması Asya piyasalarını olumlu etkiliyor. Asya'da hisse senetleri son dört günde ilk kez yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları ve emtia fiyatları yukarı yönde hareket etti. Euro ise dolar ve yen karşısında değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:14'te yüzde 2 yukarıda seyrediyordu. Aralık vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1.8'lik bir ralli yaptı ve bu hareket, New York Borsası açıldığında, ABD hisse senetlerinin gösterge endeksinin yedi gün süren düşüşünü tersine çevirebileceğini işaret ediyor. ABD Hazine tahvilleri değer kaybederken, Dolar Endeksi iki haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Euro dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.3289 dolar seviyesine gelirken, Yeni Zelanda doları, Başbakan John Key'in tekrar seçilmesinin etkisi ile 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Emtia fiyatlarını içeren S&P’s GSCI Endeksi son beş haftanın en düşük seviyesinden sıçradı.

Yaklaşık 4.7 trilyon dolar, Avrupa krizinin yayılacağı endişelerinin İtalyan tahvillerinin faizlerinde hızlı yükseliş getirmesinin etkisi ile bu ay, küresel hisse senetlerinin değerlerinden eridi. İtalyan La Stampa gazetesi, kaynak göstermeden verdiği habere göre, IMF, borç krizinin kötüleşmesi durumunda İtalya'ya 600 milyar euroluk (799 milyar dolar) kredi sağlayacak. ABD'de perakende satışlar, Şükran Günü'nde yüzde 16 artarak rekor seviyeye yükseldi.

Tokyo'da Nikko Asset Management'tan küresel strateji müdürü John Vail, "Bu sadece, Avrupa krizine yönelik çözümler için cephaneye bir kurşun daha ekledi" ve "Şimdilerde piyasa tarafından farkına varılmayan birçok güzel şey oluyor. Tüm haberler kötü değil" değerlendirmesinde bulundu.