Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, ABD'de "Kara Cuma" satışları olarak adlandırılan Şükran Günü'nün ertesi günündeki perakende satışların rekor seviyeye çıkması ve petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi ile değer kazandı. Bu hareket sonucu, Nikkkei 225 Endeksi son altı günde ilk kez yükseldi.

Japonya'nın bir numaralı tüketici elektronik malları ihracatçısı Sony Corp. hisseleri yüzde 3 değer kazandı. Japonya'nın piyasa değeri bakımından en büyük petrol sahası geliştiricisi Inpex Corp., ham petrol fiyatlarındaki yükselişin desteği ile yüzde 3.4'lük bir çıkış gerçekleştirdi. Son bir ayda Nikkei Endeksi'nde en fazla kaybettiren ikinci şirket olan denizcilik firması Mitsui O.S.K. Lines Ltd. yüzde 5.8 sıçradı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.8 yükselerek, Tokyo saati ile 12:57'de 8,302.63 puan seviyesinde seyrediyordu. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi yüzde 1.6 yükselerek 717.70 puana çıktı. Endekste düşen bir hisse akrşılığı dört hisse değer kazandı.

Tokyo'da Shinkin Asset Management Co.'dan Naoki Fujiwara, "Kara Cuma satışları, ABD'nin ılımlı bir toparlanma içinde olduğunu gösteriyor ve tüketici harcama gücü konusunda kötümser olunacak birşey yok ve bu durum Asya ihracatçıları için olumlu" dedi.

ABD'de Kara Cuma satışları yüzde 6.6 artarak rekor seviyeye çıktı. Chicago merkezli araştırma kuruluşu ShopperTrak'e göre, tüketiciler 11.4 milyar doalr harcadı ve insan trafiği yüzde 5.1 arttı.