Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin bölgedeki borç krizini çözmek için adımlarını artırdığına yönelik spekülasyonların güvenli varlık talebini azaltması ve Asya Borsalarındaki yükselişin etkisiyle, dolar ve yen önemli paraların çoğunluğu karşısında değer kaybetti.

ABD ve Japonya'nın para birimleri, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nın piyasaları sakinleştirmek için, kemer sıkma politikalarının artırılmasına yönelik anlaşmalarda acil değişiklik çağrısı yapmasının ardından düşüş kaydetti. Euro, politika yapıcıların İtalya'ya daha fazla yardımın planlandığına ilişkin spekülasyon üzerine, dolar karşısında değerlendi. Yeni Zelanda doları, ülkenin Başbakanı John Key'in genel seçimlerden yine galip çıkması üzerine primlendi.

Risk iştahındaki artışın dolar ve yene satış getirdiğini belirten Tokyo'daki FX Prime Corp.'un kıdemli yönetici direktörü Marito Ueda, "hisselerdeki kazançlar katalist görevi görüyor" dedi.

Dolar, euro karşısında yüzde 0.4 düşüşle 1.3285 seviyesine gerilerken, yen karşısında da 77.73'ten 77.66'ya düştü. Yen, euro karşısında yüzde 0.3 kayıpla 103.17 seviyensinden işlem gördü. Yeni Zelanda doları, ABD doları karşısında yüzde 1.5 kazançla 75.15 seviyesine çıktı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 2 yükseldi.

Almanya'nın Maliye Bakanı Schaeuble dün Alman ARD televizyonunda yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği Komisyonu'na üye ülkelerin bütçelerini veta etme hakkı tanınabilmesi için anlaşmalarda değişikliğin gerektiğini savundu. Schaeuble, "bunun hızlı bir şekilde yapabiliriz ve bu da piyasalara euronun istikrarlı bir para birimi olduğu ve olmaya devam edeceği sinyalini gönderir" dedi.