Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya para birimleri, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) İtalya'ya destek olacağı haberinin Avrupa borç krizinin küresel yavaşlamaya neden olacağı yönündeki endişeleri azaltması ve bunun sonucu gelişen piyasa varlıklarına talebin artması ile birlikte, Kore wonu öncülüğünde değer kazandı.

Hisse senetleri gösterge endeksi MSCI Asya Pasifik, dün İtalyan gazetesi La Stampa'da, kaynak gösterilmeden çıkan habere göre, IMF'in İtalya'ya 600 milyar euroluk (799 milyar dolar) kredi sağlamaya hazırlanması ile birlikte, son üç haftanın en hızlı yükselişini gösterdi. ABD'de Şükran Günü nedeniyle perakende satışlar rekor seviyeye çıkarken, Güney Kore'de 1 Aralık'ta açıklanacak olan ihracat rakamının Kasım ayında önceki aya göre daha hızlı bir artış göstermesi bekleniyor.

Tokyo'da Dai-ichi Life Research Institute Inc. ekonomisti Tohru Nishihama, "IMF'in İtalya'ya yardım yapacağı spekülasyonu ile birlikte, risk iştahı geçici olarak artıyor" dedi ve "Asya ekonomileri, diğer bölgelere nazaran daha güçlü ve iyi durumda ve bu nedenle, risk iştahi arttığı zaman, Asya varlıkları ve para birimleri değer kazanıyro" değerlendirmesinde bulundu.

Asya bölgesinin yen hariç en aktif 10 para birimini içeren Bloomberg-JPMorgan Asia Dollar Endeksi, Hong Kong saati ile 10:33'te yüzde 0.2 yükselerek 114.73 seviyesine çıktı. Kore para birimi won dolar karşısında yüzde 1 yükselerek 1,152.90 seviyesine çıkarken, Tayland para birimi baht yüzde 0.4 yükselişle 31.30 seviyesine çıktı. Filipinler pesosu yüzde 0.3 yükselerek 43.80 seviyesine ve tayvan doları yüzde 0.2 değer kazanarak 30.408 seviyesine ulaştı.