Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya'da tahvil ihalesine güçlü alım talebi gelmesi ve Avrupalı maliye bakanlarının bugün borç krizine çözümlerin tartışılacağı bir toplantıda biraraya gelecek olmaları Avrupa piyasalarını olumlu etkiliyor. Bu ortamda, Avrupa hisse senetleri erken saatlerdeki kayıplarını tersine çevirirken, euro değer kazandı ve ABD endeks vadelileri yukarı yönde hareket etti.

Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi Stoxx Europe 600, New york saati ile 06:40'ta yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu. Aralık vadeli Standard & poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 1.1 yükseldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.6 yükselerek 1.3395 dolara çıktı. 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 10 baz puan yükselerek yüzde 7.33'e çıktı. Bu kağıdın faizi seans içinde yüzde 7.38'e kadar yükselmişti. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi i iki baz puan yükseldi. Petrol fiyatları yüzde 0.8 yükselerek varil başına 98.96 dolara çıktı.

İtalya bugünkü tahvil ihalelerinde toplam 7.5 milyar euroluk (10 milyar dolar) tahvil satışında bulundu ve 2014 vadeli tahvil ihalesinde, satış miktarının 1.5 katı alım talebi geldi. Aynı vadeli kağıt için önceki ihalede bu oran 1.35 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi maliye bakanları bugün Avrupa kurtarma fonunun nasıl genişletileceğini görüşmek üzere Brüksel'de biraraya gelecek. Bugün ABD'de açıklanacak olan konut fiyatları verisinin düşmesi ve Tüketici Güveni endeksinin ise son iki yılın en düşük seviyesinden yükselmesi bekleniyor.

Londra'da Market Securities'ten şef Avrupa stratejisti Stephane Ekolo, "Hisse senetlerindeki kazançlar, İtalyan tahvil ihalesinin iyi çıkmasından ve faizin yükselmesine karşın alım tekliflerinin satış miktarının oldukça üzerinde gelmesinden kaynaklandı" dedi ve "İtalya Hazinesi beklenenden daha fazla alım teklifi ile karşılaştı" değerlendirmesinde bulundu.

Stoxx 600 Endeksi'nde, düşen bir hisse karşılığı üçün üzerinde hisse değer kazandı. Remy Cointreau, tüm yıl için kazançlarında ciddi bir artışın olacağı tahmininin ardından yüzde 3'lük bir sıçrama gerçekleştirdi.